2016 Review : Y&T – Spirit of ’66 – Verviers

Review en fotoalbum : Jo De Boeck


Na je dagtaak nog een ritje richting Verviers … iets wat ik enkel graag in mijn planning zie opduiken als het voor een concertbezoek is in de sfeervolle “Spirit of ’66”. Niet te geloven eigenlijk wat voor moois daar al de revue heeft gepasseerd. Ook vanavond heeft uitbater Francis Géron een fantastische brok hardrockerfgoed op het programma staan met – niemand minder dan – de Amerikaanse formatie ‘Y&T’ !!!

Opgericht in de vroege jaren ’70 in Oakland (Californië) – initieel onder de naam ‘Yesterday & Today’ – wist Y&T zich te ontpoppen tot één van de beste hardrockbands uit de geschiedenis. Albums zoals Earthshaker (1981), Black Tiger (1982) en Mean Streak (1983) mogen in principe niet ontbreken in de muziekcollectie van elke hardrock- of metalfan. Liggen de gloriejaren nu al enkele decennia achter ons, nog steeds staan Dave Meniketti en companen garant voor uitstekende live-concerten.

Na het overlijden van bassist Phil Kennemore, in 2011, dacht ik even dat dit zware verlies misschien ook het einde van de band zou inluiden … maar Dave Meniketti bewijst zijn trouwste ‘compagnon de route’ het mooiste eerbetoon dat je kan bedenken door met Y&T wereldwijd op de planken te blijven staan. En kijk, in het najaar van 2016 prijkt ons landje weer tweemaal op het tourschema !

Rekening houdende met deze korte historiek kon Y&T geen beter nummer kiezen dan ‘On with the Show’, uit het laatste album ‘Facemelter’ (2010), om de Spirit of ’66 meteen in vuur en vlam te zetten. Met ‘Lipstick and Leather’ en ‘Don’t Stop Runnin’ knalde Y&T ons meteen terug naar 1984 (In Rock We Trust) en was de trip ‘down memory lane’ pas écht ingezet. Geloof me, er zijn maar weinig bands die – zo ongemeen straf en effectief – een hardrockfeestje op gang kunnen krijgen!

Gezegend met een goed geluid, en gestuwd door een ontketende ritme-tandem Vanderhulle/Leigh, duwde Y&T het gaspedaal pas helemaal in met werkelijk stomende versies van ‘Dirty Girl’ en ‘Mean Streak’. En nee, dat lag niet alleen aan de hoge temperatuur in de zaal … Ik dacht zelfs even aan het opbergen van mijn fototoestel toen ‘Don’t Be Afraid of the Dark’ werd ingezet : niet alleen een meezinger van formaat – ook het gitaarwerk van John Nyman en Dave Meniketti waren uitmuntend.

Hét kippenvelmoment voor mij kwam er echter bij ‘Winds of Change’ dat werd opgedragen aan de recent overleden ex-drummer, Leonard Haze. Schitterend nummer dat ik, eerlijk gezegd, vanavond herontdekte … en hoe!

Verbaasde Y&T iedereen al in de jaren ’80, door hun energieke en kwalitatief hoogstaande performances, des te meer respect verdienen ze vandaag omdat ze die reputatie nog steeds hoog houden. Puttend uit hun impressionante back-catalog, en songs als ‘Black Tiger’, Midnight in Tokyo’ en een beukend ‘Hang ‘em High’, straalt deze band nog steeds de passie uit die hen wereldwijd op de grootste podia en festivals bracht.

Het feit dat Dave Meniketti één van de beste zanger/gitaristen in het genre is, mocht hij ruimschoots etaleren in het prachtige ‘I Believe in You’. Dat hardrockbands wel een aardige ballad kunnen schrijven is algemeen geweten, maar deze song is werkelijk van een andere categorie en gaat nog steeds door merg en been. Het applaus was dan ook navenant …

Grote verrassingen hoef je misschien niet meteen te verwachten in de Y&T-setlist, maar daar maalde niemand om : een waar slotoffensief met o.a. ‘Summertime Girls’,  ‘

Rescue Me’ en ‘I’m Coming Home’ is dan ook niet te versmaden. En Y&T zou Y&T niet zijn, als ze niet terugkeerden om de finale mokerslag uit te delen met knappe uitvoeringen van ‘Open Fire’ en ‘Forever’.

Na dit concert kan ik maar 1 ding besluiten : Y&T still delivers !!! Voor wie er vanavond niet bij was in Verviers, probeer zeker nog een ticket te bemachtigen voor het concert in Kortrijk ! Je krijgt zeker waar voor je geld en dit van één van de meest authentieke en gedreven hardrockbands uit de muziekgeschiedenis.

 Y&T is:
Dave Meniketti – guitar/lead vocals
John Nymann – guitar/vocals
Aaron Leigh – bass/vocals
Mike Vanderhule – drums/vocals

 Setlist:

 1. On with the Show
 2. Lipstick and Leather
 3. Don’t Stop Runnin’
 4. Dirty Girl
 5. Mean Streak
 6. Don’t Bring Me Down
 7. Don’t Be Afraid of the Dark
 8. Winds of Change
 9. Blind Patriot
 10. I’ll Keep on Believin’
 11. Black Tiger
 12. Midnight in Tokyo
 13. Take You to the Limit
 14. Hang ‘em High
 15. I Belive in You
 16. Contagious
 17. Summertime Girls
 18. Rescue Me
 19. I’m Coming Home
 20. Open Fire
 21. Forever

Review en fotoalbum : Jo De Boeck

One comment

Reacties zijn gesloten.