2016 REVIEW : MARCELA BOVIO – MAIDEN UNITED

Tekst en Fotoalbum Marcela Bovio – Fotoalbum Maiden United : Jo De Boeck


Maiden uniteD – support : Marcela Bovio
Spirit of 66 – Verviers
17 november 2016

In 2006 werd Joey Bruers (Up The Irons) gevraagd om een concert te verzorgen op de conventie van de Dutch Iron Maiden Fan Club in Eindhoven. Samen met verschillende muzikanten gaf hij er een akoestische set weg van Iron Maiden songs en die viel niet alleen erg in de smaak bij het publiek… Ook Steve Harris, oprichter en bassist van Iron Maiden, tekende die avond present en was enorm onder de indruk geraakt.
Het vervolg laat zich raden: het bleef dus niet bij dit ene concert, Joey Bruers startte zelfs met het uitwerken van akoestische arrangementen voor andere songs. Hiervoor deed hij beroep op – niemand minder dan – Within Temptation-gitarist Ruud Jolie.  In 2010 kwam het zelfs tot het album ‘Mind the Acoustic Pieces’, een volledig akoestische interpretatie van de Iron Maiden klassieker ‘Piece of Mind’. Was dat muzikaal al een indrukwekkend werkstuk, de zangpartijen van Damian Wilson (o.a. Threshold, Headspace) waren werkelijk verbluffend.

Inmiddels zijn we 2 albums verder: ‘Across The Seventh Sea’ (2012) en ‘Rememberance’ (2015) en heeft Maiden uniteD er ook enkele succesvolle tours op zitten. Met doortochten op o.a. Bang Your Head Festival (D), Wacken Open Air (D), Download Festival (UK), en tal van Europese clubconcerten, mocht de Spirit of 66 dus niet ontbreken op deze “2006 -2016 The First 10 Years” tour.

Maar eerst was het de beurt aan de Mexicaanse sopraan Marcela Bovio om haar 1e soloplaat ‘Unprecedented’ voor te stellen aan het Belgisch publiek. Wie thuis is in de symfonische en progressieve rock weet ongetwijfeld dat deze dame reeds vele mooie opnames liet optekenen met o.a. Ayreon, Stream of Passion, The Gathering én…Maiden uniteD. Met pianobegeleiding door Erik van Ittersum nam Marcela ons mee op een intimistische verkenning van een plaat waar Marcela overduidelijk met hart en ziel aan gewerkt heeft.
Moesten we de mooie strijkersarrangementen van op het album missen, de kracht en passie van songs ‘Hay amores’ , ‘Found!’ en ‘Saboteurs’  bleven moeiteloos overeind. Bij Queen’s ‘Love of my Life’ kon je echt een speld horen vallen en we moeten Arjen Lucassen op onze blote knieën bedanken om haar destijds aan een groter publiek te introduceren. Een mooi voorbeeld hiervan was de pakkende versie van ‘Nostalgia’, een song uit het Stream of Passion repertoire. En persoonlijk was ik zwaar onder de indruk van Marcela’s interpretatie van ‘Pure Imagination’, een song die je vast van zeker kent uit de film ‘Willy Wonka and the Chocolate Factory’.
Marcela Bovio’s prachtige stemgeluid – en Erik’s subtiele pianospel – bezorgde het publiek ofwel een prachtige eerste kennismaking, hetzij een prima concert van één van de betere stemmen in het genre.

Enig minpuntje was het feit dat een paar mensen het blijkbaar nodig vonden om de serene sfeer regelmatig te verstoren met nietszeggend gebral en totale desinteresse. Normaliter zou dit niet het vermelden waard geweest zijn, maar met slechts 50 mensen in de zaal valt dit natuurlijk wel op. Ja, je leest het goed: de publieke opkomst was helaas ondermaats en ik denk dat het concert van Opeth (AB) wel zijn invloed zal gehad hebben op het bezoekersaantal. Gelukkig had het totaal geen effect op wat er zich op het podium afspeelde, integendeel zelfs…

Klokslag 21.00u werd het sein gegeven voor het starten van de intro en, onthaald alsof het Iron Maiden zelf was, trapte Maiden uniteD zijn concert af met ‘Strange World’, ‘Futureal’ en een briljante versie van ‘Only The Good Die Young’.
De lage opkomst kon de band dus totaal niet deren en vooral Damian Wilson, die voor het concert quasi iedereen al persoonlijk had begroet, zou er voor zorgen dat het een onvergetelijke avond werd… Hij is dus niet alleen een zanger van wereldklasse, zijn innemende en ontwapenende persoonlijkheid leidde ertoe dat alle aanwezigen het integrale concert ‘deel’ werden van de band. Letterlijk iedereen heeft Damian naast zich gehad in de zaal, want daar vertoefde hij uiteindelijk méér dan op het podium zelf. Zelfs met een kwetsuur aan zijn voet, niemand vergeet trouwens zijn met humor doorspekte verhaal over zijn ‘dikke teen’, was het allesbehalve eenvoudig om deze onnavolgbare en energieke frontman op beeld vast te leggen.

Geen wonder dus dat songs als ‘Charlotte the Harlot’ , Revelations en ‘Infinite Dreams’ uit volle borst werden meezongen. In ‘Children of the Damned’ zette Damian Wilson zijn schitterend stemtimbre, enorme bereik en perfecte controle trouwens nog eens extra in de verf. Ik zag hem in het verleden – met verschillende bands/projecten – aan het werk maar zijn vocale prestatie tijdens dit concert tartte werkelijk alle verbeelding. Er is maar 1 woord voor…impressionant!

We zouden bijna de knappe prestaties van de overige muzikanten vergeten. Vergis je niet, Maiden uniteD is niet bepaald een doorsnee ‘coverband’ te noemen. Elke song werd vakkundig gestript en opnieuw opgebouwd tot een unieke ‘eigen’ versie, doch met diep respect voor metal-icoon Iron Maiden en de respectievelijke componist(en). Pas als je er in slaagt om de originele versies, riffs en tempo’s even te vergeten, kom je tot het besef hoeveel werk en tijd steekt in Maiden uniteD’s repertoire…en wat uitstekende muzikanten met een goede basissong allemaal kunnen aanvangen. Voor mij is vooral de manier waarop piano, keyboards en Hammondorgel werden geïntegreerd in de songs een absolute meerwaarde. En Leon Den Engelsen bleek daar de geknipte man voor te zijn.

Terug naar de Spirit of 66 nu waar het feest nog lang niet over was en werden op getrakteerd op de ene Maiden-klassieker na de andere. Met o.a ‘2 Minutes to Midnight’, ’22 Acacia Avenue’ en Die With Your Boots On’ werden we op onze wenken bediend en ook Marcela Bovio (met ‘Still Life’) werd mee op het podium gehaald om de avond in schoonheid af te sluiten. Maiden uniteD deed dat uiteindelijk met – een van een schitterend arrangement voorzien – ‘The Evil That Men Do’ en de meezinger van formaat ‘Wasted Years’.

Maar weet je wat misschien wel het mooiste moment was dat enigzins beschrijft hoe ‘uniteD’ band en publiek vanavond waren…Damian Wilson die meteen na het concert ruimschoots de tijd nam om iedereen te komen bedanken en een babbeltje te slaan. Grote klasse en het orgelpunt op een uniek avondje in de Spirit of 66 dat eigenlijk niet in woorden te vatten valt…

Maiden uniteD is :
Damian Wilson – vocals
Joey Bruers – bass
Ruud Jolie – guitars
Leon Den Engelsen – keyboards
Mike Coolen – drums

Setlist :
Strange World
Futureal
Only The Good Die Young
Charlotte The Harlot
Revelations
Infinite Dreams
Children of the Damned
The Trooper
2 Minutes to Midnight
Still Life
22 Acecia Avenue
Die With Your Boots On
The Evil That Men Do
Wasted Years


Tekst en Fotoalbum Marcela Bovio – Fotoalbum Maiden United : Jo De Boeck