BOOK REVIEW : ‘Zo Begin Je een Revolutie’, Nadja Tolokonnikova (Pussy Riot)

‘Zo Begin Je een Revolutie’ …..Het verhaal van Nadja Tolokonnikova, medeoprichtster van de band Pussy Riot

16707602_1323583417680501_3264224173164458222_oIn dit boek schrijft en vertelt de Russische Nadja Tolokonnikova over haar jeugd, de omstandigheden in het strafkamp, de lotgevallen van haar punkband Pussy Riot en haar levenservaringen in een ander Rusland. Nadia schreef het boek trouwens tijdens haar gevangenschap. Het boek begint met de legendarische inleiding: ‘Als het verkopen van mijn ziel tot gevolg heeft dat Poetin aftreedt en in Rusland een pluralistische politiek ontstaat, dan zal ik dat doen’. Nadja wachtte gespannen op een grote verandering. Nooit eerder had de politiek haar hoofd zo draaierig gemaakt als in de herfst van 2011. Het was toen dat Poetin aankondigde, op 24 september 2011, dat hij een derde ambtstermijn ambieerde. Dat was ook het jaar dat de feministisch politieke punkband Pussy Riot werd opgericht.

De band was vrijwel meteen actief met heel wat  provocerende optredens in Moskou. Hierbij sneed de groep de schrijnende situaties van vrouwen in Rusland aan, net zoals de verkiezingscampagne van Poetin. Ik zocht niet naar activisme verklaart Nadja. Neen, het activisme vond mij. Nadja is een non-stop feministe sinds haar geboortedag op 07 November 1989. De ‘Dag van de Revolutie’. Op haar twaalfde verjaardag werd deze dag officieel uitgeroepen tot nationale feestdag. Maar in 2000 werd Poetin president en vier jaar later schafte hij de feestdag van 07 November af. Dit was vrijwel meteen het eerste dispuut tussen Nadja en Poetin. Net zoals ze het Russische Witte Huis zouden bestormen op die bewuste 7 november in 2008.

Op 21 februari 2012 traden de drie leden van Pussy Riot op tijdens een kerkdienst in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou. Ook dat was een protestactie tegen de herverkiezing van Poetin en de verwevenheid van de seculiere Russische staat en de Orthodoxe kerk. De drie bandleden werden opgepakt en Nadja en Maria Aljochina werden in hoger beroep veroordeeld tot twee jaar werkkamp. Tijdens dit proces waren er iedere dag hoorzittingen. Nadja werd in een Mordovisch gevangenkamp opgesloten. Deze gevangenissen zijn legendarisch. De strengste discipline, de langste werkdagen en de meest schandelijke onrechtvaardigheden overheersen er al jaren. Als mensen naar Mordovië worden gestuurd, is het net alsof ze naar een executie worden gestuurd, verklaart Nadja in het boek. Net zoals ze honderduit vertelt over hoe afschuwelijk de omstandigheden er wel waren, en waarom Nadja in een hongerstaking ging. En hoe zij deze hel overleefde en wat ze naar haar vrijlating ging doen.

Maar ook het hedendaagse Rusland krijgt een sneer van in het boek. Gelukkig kwam Nadja sterker en zelfverzekerd uit al deze benarde situaties. Tolokonnikova schreef in een vlotte stijl een boek waaruit blijkt dat ze de Russische machthebbers in de toekomst nog bedrevener zal tarten. Het boek, dat 240 blz. dik is, is haast een conceptie tussen kunst en rebellie. Het enige wat hier ontbreekt is wat illustrerend fotomateriaal.

Van elk verkocht boek gaat er trouwens één euro naar Zona Prava, de mensenrechtenorganisatie van Nadja Tolokonnikova !

Auteur: Nadja Tolokonnikova
Vertaald in het Nederlands door Ton Zwaan
ISBN 978 90 450 3347 1
Uitgever: Atlas Contact, Uitgeverij
VBK Uitgevers België

Tekst: Philip Verhaege

One comment

Reacties zijn gesloten.