BOOK REVIEW : ‘GOOD MORNING BLUES’, The Autobiography Of Count Basie

Good Morning Blues: The Autobiography of Count Basie as told to Albert Murray. Count Basie was een van Amerika’s vooraanstaande en invloedrijkste jazz pianisten, bandleiders en componisten. Hij is bekend van klassiekers als ‘Jumpin’ At The Woodside ‘,’ Goin’ To Chicago Blues’, ‘Sent For You Yesterday and Here You Come Today’ en ‘One O’Clock Jump’. In dit naslagwerk ‘Good Morning Blues’, vertelde Basie zijn levensverhaal aan Albert Murray.

content

Van zijn kinderjaren, toen hij ragtime blues speelde met zijn eigen pick-up band, over zijn jaren in New York waar hij op zoek ging naar zijn muzikale mogelijkheid. Tot zijn onstuimige anekdotes en ontmoetingen en samenwerkingen met Fats Waller, Frank Sinatra, Fred Astaire, Sammy Davis Jr., Quincy Jones, Billie Holliday en Tony Bennett. Deze klassieke jazz autobiografie -die rijkelijk geïllustreerd is met zeldzame foto’s-  is ruim 416 pagina’s rijk en staat bol van getuigenis. Het is dan ook meer dan een eerbetoon aan Count Basie’s ongelooflijk rijke leven. Alles werd door Murray keurig genoteerd tussen 1978-1984. William James Basie werd geboren in Red Bank, New Jersey in 1904 uit arme ouders die in Virginia werden geboren tijdens de wederopbouw. Count stierf in 1984 als een rijk man, een cultureel icoon en alom geliefd en bewonderd. Basie’s ultieme Amerikaanse succesverhaal wordt hier vertelde hier met veel stijl.

Hij klaagt hier niet over persoonlijke problemen. Tegelijkertijd is Basie niet verlegen om toe te geven dat hij hield van het drinken, gokken en vrouwen. Maar hij had een natuurlijk talent voor het muzikaal management. En dit niet alleen voor het samenhouden van zijn talentrijke jazzband in al die jaren. Maar ook voor het behoud van de harmonie in zijn sound. En toch puilt het boek uit met bonte, fleurige en amusante anekdotes. En dit alles gemêleerd met de scherpe inzichten uit zes decennia on the road. Onder de vele anekdotes en inzichten vinden we uiteraard ook heel humoristische en intrigerend verhalen. Dus niet allen zijn piano stijl was uniek. Basie’s muziek is net zo pertinent en belangwekkend als al deze verhaallijnen. Count Basie overleed op tachtigjarige leeftijd op 26 April 1984 in Hollywood.

Albert Murray (1916-2013), auteur van dertien boeken, waaronder ‘Stomping The Blues’, was een gerenommeerd jazz historicus, romanschrijver en sociale en culturele theoreticus. Hij was ook medeoprichter van het Jazz at Lincoln Center in 1987.

Dan Morgenstern die hier de introductie verzorgde is een jazz-criticus en directeur emeritus van het Institute for Jazz Studies aan de Rutgers University. Hij is de auteur van ‘Jazz People’ (1976); en ‘Living with Jazz Jazz’  uit 2004. Dat later werd geëmendeerd door Sheldon Meyer. Beiden zijn ook winnaars van ASCAP’s Deems Taylor Award. In 2007 ontving Dan de AB Spellman Jazz Masters Award voor Jazz Advocacy van de National Endowment for the Arts.

Titel: Good Morning Blues: The Autobiography of Count Basie
Auteur  Albert Murray
Uitgeverij: University of Minnesota Press, 2016
ISBN   151790143X, 9781517901431

Tekst: Philip Verhaege