REVIEW : SONG CITY, HERZELE

Het is alweer enkele jaren geleden dat er twee edities plaatsvonden in Zottegem rond het concept Song City. In 2007 en 2008 stond de Egmont stad centraal voor dit schitterend project. Het leverde toen enkele zeer merkwaardige hits op zoals ‘Poison’ van Stan Van Samang,’The Ride’ en ‘Out Of My Hands’ van Milow, en Eva De Roovere’s ‘Slaapt De Zon’. Maar ook ‘Heartbreaker’ van Natalia en Will Tura’s ‘Waar Je Ook bent Bent’ scoorden destijds hoog in de hitlijsten. Yasmine schreef er zelfs met ‘Kwart Voor Tijd’ haar allerlaatste nummer. Na een onderbreking van negen jaar heeft Herzele op zaterdag 30 september 2017 de fakkel overgenomen. Song City is een songschrijfweek met alweer enkele voorname nationale en internationaal gerenommeerde  artiesten. Op maandag 25 september werd een groep artiesten als het ware opgesloten in De Wattenfabriek. Samen penden ze enkele nieuwe songs. Dit alles resulteerde in een schitterend muzikaal palet in en rond de fonkelende Burchtsite in Herzele.

De begeleidingsband stond vanavond onder leiding van bassist Bert Embrechts. En hij had met Bert ‘Guitar Hero’ Verscheuren (gitaar), Stoy Stoffelen (drums) en toesenist Paul Poelmans heel wat mooi volk rond zich verzamelt.

IMG_0021

De Gentse getalenteerde volkszanger Kurt Burgelman (frontman bij de groep Biezebaaze) mocht met zijn folk en rootsmuziek de spits afbijten.  Hij heeft niet allen een warme stem maar tevens ook een overstralende podiumpresence. Kurt geniet blijkbaar van het contact met zijn publiek. Met een akoestische versie van de hit ‘LoetseBollekeZoetse’ (uit 2003) bracht hij meteen heel wat sfeer in een goed volgelopen Burchtsite. Voor zijn goede kameraad Luc De Vos was ‘Mia’ een absolute hoogtepunt. Met Kathleen Van Den Boscche schreef Kurt deze week het mooie duet ‘Ubiquitous’. De band kwam even terug uit een syndicaal break voor zijn slotsong ‘Iedereen Is Van De Wereld’.

IMG_0067

Na deze nostalgische klassiekers kwamen de zusjes Larissa (Can-D-Cash) en Axana (Snake) Ceulemans van Def Dames Dope ons een mega mix offreren die het jonge volkje wel kon smaken. De ‘put your hands up’ en ‘yeah yeahs’ waren niet uit de wereld. In snelvaart werd de foute medleys zoals ‘Pump Up The Jam’ en ‘Don’t Be Silly’ perfect in elkaar verweven. Samen met Ronald en Udo werd het nieuwe nummer ‘t’Is Gedoan’ in het Antwerpse dialect boven de doopvond gehouden.

IMG_0087

Na de geweldige beats van de Def Dames Dope mocht het jonge muzikale veulen Mira ons enigszins plezieren. Mira Bertels studeerde kleinkunst aan de Studio Herman Teirlinck in Antwerpen. In 2005 promootte ze een eerste EP met ‘Klein Gevaarlijk Afval’, dat al even snel werd opgevolgd door de full lenghte release ‘In De Daluren’. Sindsdien gaat het gestaag en heel snel met haar muzikale carrière. Net een jaar geleden had Mira met het album ‘Release’ een meer dan bescheiden succes. Mira nam vanavond plaats achter de piano voor haar singles ‘Grenzen’ en bleef enigszins verweest achter voor het mooie nummer ‘Enkel Glas’. Met haar spitsvondige teksten waait er een frisse wind doorheen het Nederlandstalige muzieklandschap. En dat kunnen wij hier alleen maar toejuichen.

IMG_0107

Tijd voor publiekslieveling Udo. Hij won in 2005 de talentenjacht X Factor. Twee jaar later deed hij dit kunstwerk nog eens over in het liedjesprogramma
Zo Is Er Maar Eén. Na heel wat hits en concerten werkte Udo dit jaar ook aan heel wat nevenprojecten in het buitenland. Met het album ‘Over Prinsen, Over Draken’ scoort hij momenteel zeer hoog in de hitlijsten. Als allround entertainer presenteerde Udo zich ook vanavond. Hij schreef deze week voornamelijk nummers voor collega artiesten. De puurheid en liefde staan steeds centraal in heel wat nummers. Bij Bruno Mars haalde hij zelfs ‘Locked Out Of Heaven’ en met het nummer ‘Zomer In Je Hart’ raakte hier haast elke bezoeker diep in de boezem.
Udo is nog steeds een succesformule die blijkbaar aanstekelijke werkt op menig fanatiekeling.

IMG_0199

Het heeft geen haar gescheeld of John Watts was er niet op Song City. Zijn 92-jarige moeder is momenteel gehospitaliseerd, maar John verkoos toch om de oversteek te wagen uit Brighton. Het Britse rockicoon John Watts  is al veertig jaar de spilfiguur rond de band Fischer-Z. De albums ‘Word Salad’ uit 1979, ‘Going Deaf For A Living’ (’80) en de klassieke release ‘Red Skies Over Paradise’ uit 1981 zijn echt juweeltjes die toch wel hun stempel hebben gedrukt op de hedendaagse rockscéne. Hij warmde ons –en vooral zichzelf- vanavond op met het meer dan toepasselijke ‘Marguerite’. Maar met nummers als ‘The Worker’, ‘So Long’ en ‘Marliese’ bekropen ons de allereerste ‘goose bumps’ van de avond. Deze meeslepende wereldhits doen het dus nog steeds live.

IMG_0224

De naam Peter Kingsberry zal waarschijnlijk niet meteen een belletje doen rinkelen. Misschien ken je hem beter uit de pop en rockformatie Cock Robin. Peter groeide op in Austin Texas, maar verhuisde naar Nashville, Tennessee waar hij zijn muzikale carrière op de rails zette. Hij toerde als pianist met Brenda Lee en componeerde enkele songs voor Smokey Robinson. Zijn nummer ‘Pilot Error’ was een grote hit voor Stephanie Mills in de ‘Dance Charts’ in 1983. Rond die periode stichtte hij samen met zangers Anna LaCazio ook de superformatie Cock Robin op. Met hits als ‘The Promise You Made’, hier in een knap en opwindend duet met Sabine Tiels, ‘The Biggest Fool Of All’  en het akoestisch geserveerde ‘Just Around The Corner’ werd de kilte al snel verdreven in Herzele. Als rasechte songschrijver is Peter Kingsberry dan ook op zijn plek hier in Song City.

IMG_0249

De Hasseltse singer-songwriter Sabine Tiels heeft met het album ‘Mannelijk Schoon’, op het label Plansjee Records, sinds eind vorig jaar een nieuw album in de cd-rekken. Sinds haar twaalfde schrijft en pent ze kleurrijke teksten die ze steeds omkaderd met prachtige lyrische muziek. Met haar warme en kristalheldere stem bracht ze eerst een emotionele hommage aan Yasmine. De  ballade ‘Kwart Voor Tijd’ was dan ook velen onder ons een rationele stonde. Voor het nummer ‘Leun Op Mij’ kreeg Sabine backing van Kathleen en met ‘Trein’ bracht ze wat tempo in haar kort set. Met de titeltrack ‘Hou Je Morgen Nog Van Mij’ ontroerde ze Sabine haast de hele Burchtsite.

IMG_0348

Tot slot mocht Elliott Murphy ons uitgeleide doen. Elliott James Murphy is afkomstig uit Long Island, New York City. De in 1949 geboren Elliott groeide op in de buurt van Garden City en bespeelt de gitaar sinds zijn twaalfde. Long time buddy, Bruce ‘The Boss’ Springsteen noemt Murphy zelfs zijn ‘bloodbrother’. Wegens het vele toeren (nog steeds meer dan 100 shows per jaar) en het grote succes in Europa, woont het gezin Murphy sinds 1989 in Parijs.

IMG_0371

Elliott had zijn kompaan en soulmate Olivier Durand meegebracht. Het duo opende sterk met ‘Take Your Love Away’ uit het album ‘Selling The Gold’ uit 1995. Na heel wat problemen om de gitaren in de juiste stemtoon te krijgen, vloeide dan toch ‘You Never Knwo What You’re In For’ uit de woofer. Als doorwinter rasartiest weet Murphy wel raad met dit soort ongemakken. Hij haalde dan maar zijn mondharmonica neksteun boven. Them’s ‘Gloria’ ging zelfs naadloos over in ‘Satisfaction’ van The Stones. Bij Bob Dylan leende hij voor deze gelegenheid ‘Don’t Think Twice’. Als slotsom schreef en performde Elliott samen met Sabine Tiels het nieuwbakken nummer ‘Hand In Hand.. walking in the sand, with someone that you love’.

Een esthetischere afsluiter van een al even schitterende editie Song City 2017 !

Met dank aan Song City, Herzele


Tekst: MG
Fotoalbum: Philip Verhaege