Fischer-Z, Dinsdag 14 November 2017, Zaal De Roma, Borgerhout (B)

Building Bridges: 20ste studioalbum – 40ste verjaardag

FISCHER-Z+ RED ZEBRA

Met voor & na dj Butsenzeller
IMG_9317

Voor de Britse rockband Fischer-Z is 2017 nu al een topjaar uit hun carrière. Niet alleen is het exact 40 jaar geleden dat de band voor het eerst op het podium stond, met Building Bridges brengen ze ook hun 20ste (!) album uit. Fischer-Z ontstond eind jaren 70 en slaagde er al snel in om met hun unieke mix van rock, new wave, punk en zelfs een snuifje reggae een heel eigen plek in het muzieklandschap te veroveren. Hits als MarlieseSo Longen The Worker staan in het collectieve geheugen gegrift en de band rond John Watts schrijft nog steeds tijdloze, geëngageerde songs die moeiteloos naast hun vroegere successen kunnen staan. Dat is dan ook wat een liveshow van Fischer-Z anno 2017 brengt: een perfect samengaan van oude hits en nieuwe materiaal, met een stevige greep uit succesalbums Word SaladGoing Deaf For A Living en Red Skies Over Paradise. John Watts zelf heeft er alvast zin in, en zei over deze tour: “Ik kijk ernaar uit om opnieuw in België te touren met een mix van Fischer-Z hits en nieuwe, energetische songs. Ik heb er vele vrienden, hou van de gastronomie en zijn cultuur. En België is ook het eerste land dat Fischer-Z in zijn hart heeft gesloten, voor Nederland en Duitsland.”

redzebra

1978. Met een jaar vertraging waait de punk uit de UK ook naar België over. Het inspireert 4 jongens uit Brugge om The Bungalows op te richten. Om wat meer serieus genomen te worden verandert de naam een jaar later in Red Zebra en versieren ze zowaar het voorprogramma van The Cure. Er zullen in de loop der jaren nog supports volgen: The Untertones, UK Subs, The Sound, Killing Joke…In 1980 behalen ze de finale van Humo’s Rock Rally en spelen ze voor het eerst ‘I can’t live in a living room’. De wereld zal nooit meer hetzelfde zijn voor Red Zebra. Een paar later nemen ze de mini-lp ‘Bastogne’ op, een monument in de Belgische new wave dat ook de aandacht trekt van het Engelse Rough Trade label. Eind de jaren ’80 stopt de groep een eerste keer om dan met wisselend succes weer bijeen te komen en nieuwe platen op te nemen. Eind 2010 lijkt het definitief voorbij wanneer er een breuk komt tussen zanger Peter Slabbynck en de 4 andere groepsleden. Midden 2017 is Red Zebra er plots weer en is het rode beest klaar voor een nieuw avontuur.

DE ROMA
Adres: Turnhoutsebaan 286, 2140 Borgerhout
Telefoon: 03 600 16 60
VVK € 24/22 (KASSA + € 2)
Info & Tickets: De Roma