REVIEW : BLACKOUT BASH V @ De Spiraal

De meeste metalfans hebben in de zomer meestal tijd – en geld – tekort om alle festivals en concerten af te haspelen. Gelukkig zijn er ook organisatoren die bewust uit het vaarwater van de iconen als Graspop en Alcatraz blijven en op kleinere schaal ook een kwalitatief evenement weten neer te zetten.

En zo komen we terecht bij o.a. Black-Out Bash die op zijn 5de editie alweer kan uitpakken met een gevarieerde line-up met ditmaal kleppers als Grave Digger en ons eigen Dyscordia.  Als je weet dat Angel Witch, Ostrogoth en Evile hier in het verleden ook al hun opwachting maakten, hoeft het niet te verbazen dat Black-Out Bash langzamerhand een uitstekende reputatie heeft opgebouwd. Ook het prachtige JC De Spiraal, aan de oevers van de Dender te Geraardsbergen, is een troef want zowel publiek als bands kunnen hier optimaal worden ontvangen. En voor de prijs hoef je het zeker niet te laten…waar kan je nog 6 bands zien voor 15euro? Respect!

Met Cathubodua – die er meteen ook zijn nieuwe videoclip inblikt – krijgen we eerst de winnaar van het Black-Out Jam concours. De overwinning leverde hen de eer op om het festival te mogen aftrappen. Hun concert in Muziekcafé BoogieWoogie indachtig zou Cathubodua wel eens voor de verrassing kunnen zorgen…
En ja hoor, de band is opnieuw uitstekend op dreef en hun epische symfonische metalnummers als ‘The Tempest’, ‘Scarecrow’ en ‘The Hero of Ages’ gaan er vlotjes in. Met Sara Vanderheyden hebben ze niet alleen prima zangeres en frontvrouw vast, ook de vioolpartijen van Katrien van den Hurk geven Cathubodua dat extraatje om de band naar een hoger niveau te tillen. Misschien moeten enkel de heren – de drummer heeft een geldig excuus – nog wat meer gebruik maken van dat grote podium, het zou het visueel aspect van hun concerten zeker ten goede komen. In het genre dus zeker één van de betere Belgische bands en de toekomst ziet er goed uit voor Cathubodua! Laat dat 1e full album maar vlug komen zou ik zeggen!

liveactsdivider

We blijven nog wat talent uit eigen land aanschouwen wanneer Carrion zijn opwachting maakt. Wie nog niet wakker was, werd ongemeen brutaal gewekt met songs als ‘Mutilation’, ‘Supreme’ en ‘The extasy’! Met o.a. Wacken Open Air en Metal Days in Slovenië op hun artistiek cv levert deze Gentse death metalband een overtuigende prestatie af. Strak, power en het indrukwekkende strot van zanger Sven Van Severen zijn ongetwijfeld troeven in deze stijl en Carrion toonde klaar te zijn om nog een paar stappen hogerop te klimmen! Voor mij zat er misschien ietwat te weinig muzikale variatie in het concert, maar dat is uiteraard puur persoonlijke smaak en doet absoluut geen afbreuk aan de technische capaciteiten van deze muzikanten. Met o.a. ‘Revelation of the dead’, ‘Death Sanity’ en ‘Torment’ bleef Carrion de ene mokerslag na de andere uitdelen. Jammer voor de band dat het publiek wat laat op de afspraak was want dit Carrion had zoveel meer respons verdiend…en ongetwijfeld gekregen!

liveactsdivider

Met No Return programmeerde Black-Out Bash een gevestigde waarde uit de, voor ons Belgen wat minder vertrouwde, Franse metalscène. Met hun nieuwe album ‘The Curse Within’ trekken ze de lijn door van ‘Fearless Walk To Rise’ waarmee ze zich op het podium van Hellfest speelden. Maar ze deelden ook reeds het podium met bands als Onslaught, Arch Enemy, Sepultura, Napalm Death en Motörhead. Aan ervaring dus geen gebrek, No Return werd reeds in 1989 opgericht, en dat vertaalde zich in een goed concert. Hun trashmetal kenmerkt zich door fraai melodieus gitaarwerk waarmee ze ook hun NWOBHM-voorliefde etaleren. Met ‘The Crimson Rider’, ‘Despise Your Heroes’ en ‘Serpent’s Curse’ kregen we al een voorsmaakje van dat nieuwe album, maar ook ouder werk zoals ‘Submission Falls’ en ‘Inquisitive Hegemony’ kwam aan bod. Jammer voor No Return dat het merendeel van het publiek blijkbaar geen zin had om wat dichter bij het podium post te vatten. Een sterk einde van hun set kon het tij niet meer keren alhoewel er technisch niets aan te merken was op hun prestatie. ‘Onbekend is onbemind’ dacht ik bij mezelf…

liveactsdivider

Met de Spaanse trashmetal formatie Angelus Apatrida haalde Black-out Bash dan weer een band terug die in 2014 al een memorabel optreden weggaf op het festival. In Spanje ongetwijfeld de nummer 1 in het genre, diverse Europese tours en zelfs Japan op de concertlijst. Knap dus om deze band opnieuw in JC De Spiraal te kunnen zien, alhoewel de meningen in het publiek vooraf nogal verdeeld waren. De Spanjaarden waren echter gelukkig om terug te zijn en vlogen er meteen stevig in met ‘Immortal’, ‘Violent Dawn’ en ‘Vomitive’. Dat het publiek deze band een warm hart toedraagt was ook meteen duidelijk. Het ging er dus al een stuk energieker aan toe voor het podium ook. De Spanjaarden namen de voet niet van het gaspedaal en bezorgde Black-Out Bash met o.a. ‘Room 237’, ‘Free Your Soul en ‘Give Em War’ één van de beste optredens van de dag. Met ‘You are next’ sloten ze op overtuigende wijze af en bewezen ze dat hun 2de doortocht op dit festival méér dan gerechtvaardigd was!

liveactsdivider

Dat we het niet altijd over de landsgrenzen hoeven te zoeken weten ze bij de organisatie al jaren. En met Dyscordia haalden ze dus een uitstekende melodieuze metalband binnen! Ze prijkten reeds op de affiches van de 2 grootste Belgische metalfestivals, Graspop en Alcatraz dus, en gezien de unaniem lovende kritieken op hun laatste album ‘Words in Ruin’ stond Dyscordia terecht zo hoog op het verlanglijstje en affiche!
Zowel op muzikaal vlak, met songs als ‘Bail Me Out’ en ‘Empty Room’, als visueel bevestigde Dyscordia al het goede dat ik reeds las in de pers. Met o.a. ‘The Masquerade’, ‘Twin Symbiosis’ en ‘Perfect Day’ deden ze niet alleen hun meegereisde fans een plezier, ook voor wie de band nog niet eerder aan het werk zag zal het een zeer aangename kennismaking geweest zijn. Als je het mij vraagt…het beste concert van deze editie en het zou al heel erg fout moeten lopen mocht Dyscordia ook buiten onze landsgrenzen niet peilsnel aan populariteit winnen!

liveactsdivider

Als headliner van deze 5de editie van Black-Out Bash wist de organisatie andermaal een grote naam uit de metalgeschiedenis te strikken: Grave Digger!! De band heeft nog steeds een zeer gerespecteerde status bij de metalfans en ze werden dan ook uitbundig ontvangen!
Zanger Chris ‘Reaper’ Boltendahl en companen hadden er duidelijk ook zin in en trapten af met enkele songs van hun nieuwe schijf ‘Healed by Metal’. Naast het titelnummer kregen we ook ‘Lawbreaker’ en ‘Witch Hunter’ geserveerd en bij ‘Ballad of a hangman’ kreeg Grave Digger vocale ondersteuning van een goed gevulde venue. Je moet deze ervaren ‘rotten in het vak’ dus écht niet leren hoe je een publiek tevreden moet stellen.
Met o.a. ‘The Dark of the Sun’ en ‘Knights Of The Cross’ en ‘Excalibur’ plukte Grave Digger tal van songs uit hun rijke discografie en het was genieten van een ontketende Axel ‘Ironfinger’ Ritt op gitaar. Met ‘The Round Table’ en -uiteraard-‘Heavy Metal Breakdown’ trakteerde Grave Digger de organisatie en fans op een mooi slot van Black-Out Bash V!

Namens Liveacts Belgium wil ik de organisatoren en medewerkers danken voor een zeer genietbare editie van Black-Out Bash! We hopen er op de 6e editie weer bij te zijn en kijken nu al uit naar de eerste namen en natuurlijk Black-Out Jam waar jonge talentvolle metalbands opnieuw een gooi kunnen doen naar die begeerde stek op de affiche!

liveactsdivider

Tekst & Fotoalbum : Jo De Boeck

3 comments

  1. De Jo zit er weer kloef op ! En daarbij nog echt mooie foto’s…. Toppie maat !

Reacties zijn gesloten.