REVIEW : DOOBIE BROTHERS (27/11/2017, Vorst Nationaal)

Een Europese tour van de ‘The Doobie Brothers’ klonk als het ware als ‘muziek in de oren’ van het Liveacts Belgium team. En dat ook België op de concertagenda stond was al helemaal een voltreffer, alhoewel de locatie in extremis nog wijzigde. We trokken voor dit concert dus richting Vorst-Nationaal, i.p.v. het Koninklijk Circus, waar men met man en macht gewerkt had om een vergelijkbare setting te creëren.

‘The Doobie Brothers’ begonnen hun succesvolle carrière ergens in 1969 in Noord-California waar ze in de lokale Bay Area bars de fundamenten legden voor de legendarische band zoals we die vandaag de dag kennen. Met Pat Simmons en Tom Johnston waren toen al 2 leden aan boord die we vanavond ook op de planken zullen zien. Leidde hun 1e album nog niet meteen tot de grote doorbraak, met opvolger ‘Toulouse Street’ (1972) was het wel goed raak met o.a. de wereldhit ‘Listen to the Music’. Een jaar later bestookten ze met ‘Long Train Runnin’’, uit het album ‘The Captain and Me’ (1973), opnieuw de internationale charts. Uit de periode met Michael McDonald, waar de soul-invloeden wat prominenter de kop opsteken, kan je dan weer niet om de song ‘What A Fool Believes’ heen uit het ‘Minute by Minute’ (1978) album.

Dit is slechts een kleine greep uit de vele successen, want je bereikt niet zomaar de ‘Vocal Group Hall of Fame’ (2004) of 4 Grammy’s. En je verkoopt al zeker geen 48.000.000 platen wereldwijd. Tijd dus om deze iconen nog eens aan werk te zien en met gitarist John McFee, die de band in 1978 vervoegde, en keyboardspeler Bill Payne (Little Feat) waren er trouwens nog wat oude bekenden op het podium aanwezig.

‘The Doobie Brothers’ openden de avond sterk met 2 songs uit dat succesvolle ‘Toulouse Street’ album: de gospel-track ‘Jesus Is Just Allright’ (The Art Reynolds Singers) en een stomende versie van ‘Rockin’ Down The Highway’ waarbij het publiek zich al moest bedwingen om op de stoelen te blijven zitten. Met drummer Ed Toth en bassist John Cowan hebben ‘The Doobie Brothers’ een wel héél sterke ritmesectie aan boord: prominent aanwezig wanneer het moet, maar perfect gedoseerd zodat al dat fraai gitaarwerk, zoals in ‘Road ‘Angel’, en vocale harmonielijnen van de Kim Weston cover Take Me in Your Arms (Rock Me a Little While) optimaal tot zijn recht komen.

The Doobie Brothers creëerden hun eigen signature sound en daar zit ontegensprekelijk flink wat country en bluegrass in, wat ze op een prachtige wijze in de verf zetten met het instrumentale ‘Slack Key Soquel Rag’ uit Stampede (1975) en ‘South City Midnight Lady’. Ook de bluesfanaten worden niet aan hun lot overgelaten met het mooie ‘Dark Cajun Eyed Woman’ met B.B. King-achtig gitaarwerk. Liefhebbers van het funky of meer soul-geïnspireerde werk zullen dan weer genoten hebben van song als ‘Eyes of Silver’ en ‘Takin’ It to the Streets’. Kortom, de fans kregen waar voor hun geld en konden genieten van een band die ‘live’ nog steeds staat als een huis. Stuk voor stuk geweldige muzikanten en vocaal was het smullen geblazen van al die meerstemmige zangpartijen.

En zo bouwden ‘The Doobie Brothers’ het concert op naar een indrukwekkende climax met ‘Black Water’ en het tweeluik ‘Long Train Runnin’’ en ‘China Grove’ als afsluiters.

Hadden ‘The Doobie Brothers’ al flink wat fans uit zijn/haar stoel weten te halen, met de toegiften ‘Without You’ en ‘Listen to the Music’ was het hek helemaal van de dam! Ik had al veel lovende commentaren gelezen over hun recente Amerikaanse tour en ‘The Doobie Brothers’ zullen ook hier in Europa hun vele trouwe fans blij maken met deze zeer boeiende en gevarieerde setlist! Grote klasse en genoten van elke seconde!

Met dank aan GRACIALIVE namens het Liveacts Belgium-team.

THE DOOBIE BROTHERS are :

Patrick Simmons : guitars, vocals

Tom Johnston : guitars, vocals

John McFee : guitars, pedal steel, dobro, fiddle, vocals

Bill Payne : keyboards

Marc Russo : saxophone

Ed Toth : saxophone

John Cowan : bass, vocals

SETLIST :

 1. Jesus Is Just Alright
 2. Rockin’ Down the Highway
 3. Take Me in Your Arms (Rock Me a Little While)
 4. Road Angel
 5. Dark Eyed Cajun Woman
 6. Spirit
 7. Slack Key Soquel Rag
 8. South City Midnight Lady
 9. Sweet Maxine
 10. Eyes of Silver
 11. Clear as the Driven Snow
 12. Takin’ It to the Streets
 13. The Doctor
 14. Black Water
 15. Long Train Runnin’
 16. China Grove
 1. Without You
 2. Listen to the Music

liveactsdivider

Tekst : Jo De Boeck – Foto’s : Frank Jacobs