REVIEW : FireForce – Release Show ‘Annihilate The Evil’ (zat. 11/11/2017, Zaal Zappa, Antwerpen)

Eternal Breath – After All – Fireforce

Al 2 weekends op rij is Liveacts Belgium getuige van de kwaliteit die onze Belgische metalwereld herbergt. Op Black-Out Bash V zag ik uitstekende optredens van Cathubodua, en Carrion, maar was het toch vooral Dyscordia die zijn steile opmars bevestigde. Vanavond trakteert FireForce ons op zijn release show van hun nieuwste schijf “Annihilate The Evil” en zij hadden ook hun collega’s van Eternal Breath en After All uitgenodigd om zaal ‘ZAPPA’ (Antwerpen) eens flink te doen daveren op zijn grondvesten!

Ere wie ere toekomt…en dus toch eerst wat meer over de gastheren van vanavond. FireForce herrees in de herfst van 2008 uit de assen van Double Diamond en pakte in de lente van 2009 al uit met de EP ‘Moonlight Lady’. Met een reeds uitstekende live-reputatie op zak was er al snel interesse vanuit de hoek van de platenlabels en FireForce stoomde zowel in de studio, als on stage, opnieuw door naar de hoogste regionen in de Belgische metalscène. Met ‘March On’ (2011) en Deathbringer (2014) leverden ze twee uitstekende albums af en de lovende kritieken leidden naar optredens in België, Nederland, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en zelfs Griekenland en Cyprus! En de bands waarmee ze het podium deelden zijn zeker ook niet te versmaden: Saxon, Blaze, Rage, Girlschool, Vicious Rumors, Tygers of Pan Tang, Tokyo Blade, Raven, Manticora, Jaguar, Crimson Glory, Omen, Mystic Prophecy, Avantasia en Ostrogoth om er al enkele noemen.
Voor hun nieuwste schijf trok FireForce weer naar de Music Factory Prophecy Studio’s in Duitsland en sinds september is ‘Annihilate The Evil’ dus verkrijgbaar. En je weet wat ze zeggen van dat zo belangrijke ‘3de album’… Wel, en de FireForce-fans weten het intussen al, opnieuw levert de band een steengoede plaat af die internationale weerklank zal vinden! Het zal FireForce ongetwijfeld een goedgevulde concertagenda opleveren en dat is exact wat deze band nodig heeft want ze zijn dan ook een live-band bij uitstek. Born to Play Metal, FireForce is ready to strike again!

liveactsdivider

ETERNAL BREATH

Voor de trouwe fans stond 11 november dus al een tijdje in de agenda want voor deze unieke release show wisten ze dat FireForce alles uit de kast ging halen om er een prachtige avond van te maken. Bij aankomst stonden de fans al in de rij om zeker geen seconde te missen van dit event. Dat was ook aangenaam voor de heavy/trash metalband Eternal Breath die de debatten mocht openen. Na 3 cdemo’s “Empire of Eternity” (1997), ”Symphony of Agony (2002), “Welcome To Hell” (2006) en vele line-up changes zag hun eerste album “The Joker” het levenslicht in 2016. Dat album werd hier vanavond uitvoerig voorgesteld en Eternal Breath deed dat op overtuigende wijze. Ik ben er vrij gerust in dat ze in de huidige bezetting, en met dit album op zak, nog vele mooie dingen zullen laten zien en horen in de toekomst!
Setlist Eternal Breath : Shadows Of The Dark – Time – Back In Time – Never Surrender – Rich And Poor – Lesson in Violence (Exodus) – Fight For Metal – The Joker – Mass Domination – Needs For Speed.
Eternal Breath is : Andy Polfliet: Vocals – Marino Decaluwé: Guitars – Robin V: Guitars
Kenny Geerts: Drums – Aaron Soen: Bass

liveactsdivider

AFTER ALL

Met After All haalde FireForce een grote naam uit de Belgische metalwereld naar Antwerpen. After All staat voor 9 EP’s en evenveel albums, Europese tours met o.a. Sacred Reich, Fear Factory, Agent Steel, King Diamond en Anthrax, deelden ze ook het podium met grootheden zoals Judas Priest, Testament, Saxon, Exodus, Stone Sour, Paradise Lost, Anathema, Anvil, Primal Fear, Therion, The Gathering, Life of Agony…
Alsof dat nog niet genoeg was kreeg hun recenste album ‘Waves of Annihilation’ (2016) niets dan lof uit de internationale muziekwereld en net dan moet je op zoek naar een nieuwe zanger… Ondanks aanbiedingen uit binnen- en buitenland vonden ze, haast om de hoek, met Mike Slembrouck een zanger van formaat! Check de EP ‘Restore To Sanity’ (2017) maar en overtuig jezelf! We kregen ook de bevestiging dat After all-gitarist Christophe Depree, niemand minder dan Channel Zero zal vervoegen als extra gitarist tijdens hun aanstaande club tour! Maar over naar het concert nu…

Met ‘Rejection Overruled’, Target Extinction’ en Fall In Line’ bewees After All dat ze dus inderdaad niet alleen een uitstekend album te promoten hebben, ik denk dat iedereen het zal beamen dat vooral Mike hier een indrukwekkende vocale prestatie afleverde. Uiteraard kwam ook het ‘Dawn Of The Enforcer’ album  vanavond aan bod met ‘Timeless Machine’, ‘Betrayed By The Gods’ en ‘Parasite Within’. Als vanouds serveerde After All een heel energieke en strakke set en met dit concert in gedachten kan ik alle festival- en concertorganisatoren maar 1 ding aanraden: Boeken!!!
Setlist After All : Rejection Overrlued – Target Extinction – Fall In Line – Timeless Machine – Restore To Sanity – End Of Your World – Betrayed By The Gods – Frozen Skin – The Parasite Within
After All is : Mike Slembrouck: vocals – Dries Van Damme: guitars – Christophe Depree: guitars – Frederik Vanmassenhove: bass – Bert Guillemont: drums

liveactsdivider

FIREFORCE

FireForce had zijn fans – en ze waren héél talrijk – dus al uitstekend verwend en in de sfeer gebracht voor hun combat metal spektakel. Met man en macht werd het podium klaargemaakt door de FireForce-hulptroepen en dat zag er heel fraai uit, compleet met o.a. zandzakken, camouflagenetten, munitieboxen, een batterij rookmachines en nieuwe backdrop! Neem daar nog een goed uitgekiende licht- en vuurshow bij en je weet dat dit op Belgisch niveau écht ongezien is!

Met een mooie intro als begeleiding betreedt FireForce het podium en grijpt iedereen meteen naar de keel met ‘Boys From Down Under’ en ‘Revenge in Flames’ uit het nieuwe album! Het was ook meteen een fikse opwarming voor drummer Bruno Meeus want bij FireForce kan het ‘bpm-gehalte’ tellen…
Met ‘Thunder Will Roll’ en ‘Coastal Battery’ keert FireForce ook terug naar werk uit de vorige albums gevolgd door het uitstekende ‘Dog Soldiers’ uit ‘Annihilate The Evil’.
Dit mooie event voorbereiden zal flink wat tijd en energie gevergd hebben en, perfectionisten als ze zijn, je zou voor minder last hebben van de zenuwen. Nu kan ik je garanderen dat daar op het podium niets van te merken was. FireForce stoomde op volle kracht door met een luidkeels meegezongen ‘Deathbringer’, Defector (Betrayer of Nations)’ en ‘Words of Hatred’.

Ook in het 2de setgedeelte bleef FireForce de fans bestoken met songs uit de volledige discografie zoals o.a. ‘1302 – Battle for Freedom’, ‘The Iron Brigade’ en ‘The Only Way’. En uiteraard mocht ook hun uitstekende versie van ‘Gimme Shelter’ (Rolling Stones) niet ontbreken, evenals de song die Fireforce perfect zo beschrijft…’Born to Play Metal’!
Mijn respect voor deze band is altijd zeer groot geweest, hun streven naar kwaliteit en doorzettingsvermogen is grenzeloos, hun band en respect met/voor de fans is hen heilig… Neem daar nog concerten bij als vanavond, 3 uitstekende albums en het kan niet anders dan dat FireForce daar in 2018 de vruchten zal van plukken! En dat gun ik hen van ganser harte!!!!
Setlist FireForce : Intro – Boys From Down Under – Revenge In Flames – Thunder Will Roll – Coastal Battery – Dog Soldier – Deathbringer – Defector (Betrayer of Nations) – Words of Hatred – 1302 The Battle for Freedom – The Iron Brigade – The Only Way – Drumsolo + Gimme Shelter – Combat Metal – Born to Play Metal – Annihilation
FireForce is : Filip “Flype” Lemmens: Vocals – Erwin Suetens: Guitars – Thierry “T-Warrior” Van Der Zanden: Guitars – Serge Bastaens: Bass – Bruno Meeus: Drums

Namens Liveacts Belgium wil ik FireForce bedanken voor de persaccreditatie en een schitterend avondje Belgische metal !!! We wensen jullie oprecht alle succes toe met ‘Annihilate The Evil’ en hopen dat deze schijf nog vele ‘extra’ deuren mag openen! En tot slot ook een woord van dank aan de voltallige crew die heeft meegewerkt aan het welslagen van de release show!

liveactsdivider

Tekst en Fotoalbum : Jo De Boeck