REVIEW : 10CC (zon. 19/11/2017, CC DE STEENOVEN, HERZELE)

De Britse pop en rockband 10cc werd in 1972 gevormd in de buurt van Manchester. Eric Steward (vocals/zang), Lol Creme (vocals/gitaar), Graham Gouldman (bas) en drummer Kevin Godley vormden jarenlang de basis voor de innovatieve muziekstijl. Vier jaar later kwam Paul Burgess het duo Godley en Creme vervangen. Na heel wat soloprojecten vinden de heren Graham Gouldman (bas, gitaar, zang), Rick Fenn (gitaar, zang, bas), drummer Paul Burgess, Iain Hornal  (zang, percussie, gitaar, toetsen) en Mike Stevens (toetsen, gitaar) nu nog steeds de drang naar het podium en overvolle concertzalen. Zo ook in CC De Steenoven in Herzele. Het bordje  ‘uitverkocht’ bengelde hier al wekenlang aan de voordeur, en in een overvolle Steenoven was er haast geen doorkomen meer aan. De band 10cc toert dan ook in enkele Vlaamse cultuurcentra met een ‘Best Off’ concertenreeks.

IMG_0022

Het oeuvre van 10cc is zo indrukwekkend, dat wij er zelfs van beginnen te duizelen. Een geheim muzikaal concepten heeft de band nochtans nooit gehad. Sinds hun beginperiode verkocht de band wereldwijd liefst meer dan 30 miljoen albums. Het is dan ook gewoonweg overheerlijke popmuziek waar iedereen wel blij van wordt. Te poppy voor rockmuziek en te poppy voor een glamoursound. Eigenlijk is het een nalatenschap van de parodiepop. Heel wat nummers hebben zelfs een subversieve betekenis. De tijdloze composities klinken de dag van vandaag nog net zo fris als pakweg veertig jaar geleden.

IMG_0054

De openingssong vanavond is het kapitalistische ‘The Wall Street Shuffle’ . De lyrics uit 1974 zijn door de huidige bankencrisis nog steeds  brandend actueel. De uitgesponnen in- en outro gitaarsolo’s van Rick Fenn in het new-wave achtige ‘Art For Art’s Sake’ zorgden ook hier voor een symfonische rocksound. In het knappe en Beach Boys geënthousiasmeerde  ‘Life Is A Minestrone’ bruiste de sound van weleer. Net zoals de solide gouden hit ‘Good Morning Judge’, de openingssong uit het eerste studioalbum ‘Deceptive Bends’ uit 1977, dat ook nog altijd even beklijvend klinkt als in hun glorie periode. En Flenn’s gitaarriffs zijn zo imponerend, dat ook het meerstemmige ‘The Dean And I’ ons in de sfeer brengt van de broeken met wijd uitlopende pijpen! Of voor de heren, de minirokken….

IMG_0053

Het uitgesponnen ‘Feel The Benefit’ kreeg naast een akoestische inslag ook een haast grenzeloze gitaar outro met zich mee. Maar niemand die er zich hier echt aan stoorde. De temperatuur steeg naar een culminatiepunt en het nostalgische  ‘The Thing We Do For Love’ werd met zijn tijdloze refrein…Like walking in the rain and the snow, When there’s nowhere to go, And you’re feelin’ like a part of you is dying…. eveneens luid mee gekeeld. En wat voor een verdomd goede zanger is die  Iain Hornal niet! Het nummer omvat dan ook alles wat een wereldsong behoeft. Strakke baslijnen werden gesterkt door innemende percussie, moirerende drumpartijen en begeesterende gitaarriffs. Het bas gestructureerde, maar polyfonisch grappig, vertolkte ‘Silly Love’ bracht ons naar de spacy intro van ‘I’m Mandy Fly Me’. Tot de song ons plots naar hogere regionen katapulteert.  Het emotionele ‘I’m Not In Love’, met zijn semi-akoestische tunes, bezorgen ons meer dan eens goosebumps. En dat was uiteraard niet anders met de radicale reggaesong ‘Dreadlock Holiday’, die heel wat Rastafari moves met zich meebracht in een oververhitte Steenoven.

IMG_0131

De band kwam met het ‘a capella’ vertolkte en hemels mooi gecomponeerde ‘Donna’ de bisronde inzetten. De song uit 1973 is helaas zijn hoog stemmetje wat bijster, maar het intonerende was een aangename factor. Met het finaal melodieuze popnummer ‘Rubber Bullets’ kwam een einde aan een legendarische show. De concerttournee kaderde in het 40-jarige jubileum van het debuut van 10cc. En het is knap dat deze oude doerakken zichzelf na al die jaren nog amuseren op het podium. We zetten met 10cc muzikaal een flinke stap terug in de tijd. En misschien voelden we ons vanavond daarom wat ouder, maar het roept verdomd zoveel mooie herinneringen op. De band nam ons dan ook mee op een prachtige muzikale reis die bol stond van een hele resem fijne nostalgische hits!

Met dank aan CC De Steenoven, Herzele

Setlist:
The Wall Street Shuffle
Art for Art’s Sake
Life Is a Minestrone
Good Morning Judge
The Dean and I
Feel the Benefit
The Things We Do For Love
Silly Love
I’m Mandy Fly Me
I’m Not in Love
Dreadlock Holiday

Encore:
Donna (A cappella)
Rubber Bullets


Fotoalbum: Philip Verhaege


2 comments

  1. In Herzele geen Mick Wilson gezien, hoor. Echter wel de al zeker even goeie zanger Iain Hornal !!
    Voor de rest: supergeslaagd optreden van een wereldband!

Reacties zijn gesloten.