Italiaanse legende PAOLO CONTE eerste naam Gent Jazz Festival 2018 

It’s wonderful, it’s wonderful: op vrijdag 6 juli siert niemand minder dan Paolo Conte de affiche van Gent Jazz Festival 2018. De 17de festivaleditie loopt van 29 juni t.e.m. 8 juli 2018 op de feeërieke Bijlokesite in Gent. Met zijn 80 lentes slaagt de melancholische muzikant met de doorrookte stem er steevast in zijn publiek te ontroeren met een verrassende mengeling van stijlen. Jazz blijft echter Contes eerste liefde. De algemene ticketverkoop gaat van start op vrijdag 8 december om 10u.

Eindelijk terug in België

Na uitverkochte passages op Jazz Middelheim, maar ook in Brussel en Luik kiest Paolo Conte na 4 jaar afwezigheid op de Belgische scene exclusief Gent Jazz Festival uit om zijn rijk oeuvre te brengen. Rolling Stone en de New York Times bestempelden de compilatie ‘Best of Paolo Conte’ ooit als album van het jaar. Zijn puur instrumentale en meer experimentele album uit 2016, ‘Amazing Game’, leverde hem dan weer concerten op in de gloednieuwe filharmoniegebouwen in Parijs en Hamburg. Gent Jazz Festival 2018 wordt een uitzonderlijke kans om de Italiaanse virtuoos in België nog eens live mee te maken!

 Advocaat overdag, jazzmuzikant ‘s nachts

Paolo Contes populariteit als zanger en pianist kende nochtans een late start. Na zijn dagtaak als advocaat speelde hij in jazzbands en schreef hij liedjes die artiesten zoals Johnny Hallyday en Shirley Bassey vertolkten. In 1979 werd ‘Un Gelato al Limon’ een grote hit. De wereldwijde doorbraak kwam met het nummer ‘Max’ in 1987. De release van de bijhorende CD ‘Aguaplano’ ging hand in hand met twee optredens in de legendarische Blue Note Club in New York. Dat Conte een artiest is die zichzelf blijft uitdagen, bewijst zijn eredoctoraat in Hedendaagse Muziektalen dat de Universiteit van Parma hem afgelopen november uitreikte.

Gent Jazz Festival onder de kerstboom

Naast tickets voor deze eerste hoogdag, zijn vanaf 8 december opnieuw Gent Jazz Festival cadeaubonnen te koop. Geen teleurgestelde gezichten meer tijdens het uitpakken van de geschenken, de gelukkige ontvanger kan zijn cadeaubon inruilen voor tickets, drankbonnen en/of merchandising naar keuze. Bovendien zorgt Gent Jazz Festival voor een eindejaarsperiode zonder Jingle Bells: hun muziekspecialisten stelden een afspeellijst samen die de sfeer aan de kersttafel optimaal zal weten te houden. Een trend die zich doorheen het jaar zal herhalen voor meerdere gelegenheden: https://open.spotify.com/user/gentjazzfestival

Jef Neve7

Pharoah Sanders, Vijay Iyer, Kandace Springs, Jef Neve and all that jazz: Gent Jazz Festival lost nieuwe namen voor editie 2018

Zaterdag 7 juli op Gent Jazz Festival wordt een hoogdag voor de jazzliefhebber! Pharoah Sanders with special guest Nicholas Payton, Vijay Iyer Sextet en Jason Moran and the Bandwagon palmen er de Main Stage in, terwijl Ambrose Akinmusire driemaal de Garden Stage speelt en Dan Weiss Starebaby er zijn Metal Jazz op het publiek loslaat. Vrijdag 6 juli, de dag waarop Italiaanse legende Paolo Conte reeds bevestigde, wordt nog heerlijker gemaakt dankzij Prince-favoriet Kandace Springs, Jef Neves recentste albumvoorstelling ‘Spirit Control’, Igor Gehenots nieuwste DELTA en Isoldes Franse sensualiteit.  Tickets zijn te koop op www.gentjazz.com

Pharoah_Sanders2

 Zaterdag 7 juli, hoe meer jazzzielen, hoe meer vreugde

Jason Moran and the Bandwagon belooft op deze zomerse zaterdag de typische verwachtingen van een jazzconcert overboord te gooien alvorens hij het betere pianowerk alle eer aandoet. Pianovirtuoos Vijay Iyer brengt de crème de la crème van de New Yorkse jazzscene mee naar Gent. Het sextets jongste album ‘Far From Over’ behoort tot de vijf essentiële ECM albums volgens de oprichter van het prestigieuze label zelf. Pharoah (met oa!) Sanders staat, net als John Coltrane, dan weer bekend om zijn baanbrekend werk in de free jazz. New Orleans artiest Nicholas Payton vervoegt hem op het podium. Deze spreekt liever over ‘Black American Music’ en verklaarde ooit dat jazz stierf in 1959. De dynamische cocktail die deze twee artiesten samen vormen, wordt zonder twijfel een absoluut hoogtepunt van het festival.

Op de Garden Stage speelt driemaal de bijzonder getalenteerde en sociaal geëngageerde jazztrompettist Ambrose Akinmusire. Hij mocht in 2014 meewerken aan het epische ‘To Pimp A Butterfly’ van Kendrick Lamar en in 2017 gaf hij samen met de studenten van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen een concert in Flagey. Drummer Dan Weiss mag met Starebaby, zijn nieuwe project dat jazz met de power van heavy metal en elektronische muziek combineert, het feest die dag dan weer afsluiten.

Paolo Conte (c) Dino Buffagni

Kandace Springs, Jef Neve, Igor Gehenot en Isolde vanno con Paolo Conte

Begin december bevestigde de meesterlijke Paolo Conte dat hij exclusief Gent Jazz Festival uitkoos om voor de eerste keer sinds vier jaar nog eens in België op het podium te staan. De hele festivaldag is nu een parel geworden. De Luikenaar Igor Gehenot, gelauwerd als dé Belgische jazzartiest van het jaar 2014, stelt er als opener zijn derde plaat DELTA voor. Jef Neves jongste telg ‘Spirit Control’ en de bijhorende theatertour zorgen weer voor uitverkochte zalen. Zijn festivalconcert is dus een uitgelezen kans voor zij die er tijdens het jaar niet snel genoeg bij waren. De meest innemende van de nieuwe vrouwelijke stemmen, Kandace Springs, mag dan weer bewijzen waarom zowel Prince als Blue Note slechts een song moesten horen om overtuigd te zijn van haar talent. Isolde laat de Lasoen vallen en danst met haar debuutalbum “Cartes Postales” en français sensueel de nacht tegemoet op de Garden Stage. Opgelet, de tickets voor deze festivaldag gaan snel. Nu reserveren is dus de boodschap!

De 17de editie van Gent Jazz Festival vindt plaats tussen 29 juni en 8 juli 2018 op de Bijlokesite in Gent. Voor zondag 1 juli werd ook al Melanie De Biasio aangekondigd. Een meerdagenpas die toegang geeft tot de concerten op 1 en 7 juli zijn nu ook te koop. Meer namen worden binnenkort bekend gemaakt!

Zondag 1 juli 2018

 

Melanie De Biasio, meer namen binnenkort!

Vrijdag 6 juli 2018

Main Stage: Paolo Conte, Kandace Springs, Jef Neve ‘Spirit Control’, Igor Gehenot’s Delta

Garden Stage: Isolde XL

Zaterdag 7 juli 2018

Main Stage: Pharoah Sanders with special guest Nicholas Payton, Vijay Iyer Sextet, Jason Moran and the Bandwagon

Garden Stage: Dan Weiss: Metal Jazz, Ambrose Akinmusire

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Gent Jazz Festival 29/06-08/07/2018, Bijlokesite, Gent:  www.gentjazz.com

Tickets via: www.gentjazz.be

Volg Gent Jazz Festival op Facebook, Twitter, Instagram, YouTube & Spotify #gentjazz

Meer namen voor Gent Jazz Festival 2018 worden later bekend gemaakt.