MIGHTY MO RODGERS & BABA SISSOKO (review, pics)

Mighty Mo Rogers & Baba Sissoko,
Griot Blues, Wattrelos (F),
15-03-2018,
Tekst en Fotoalbum : Philip Verhaege.


In de ‘Boite à Musiques’ (kortweg B.A.M.) in het Noord Franse Wattrelos waren ze alweer toe aan de tweede avond van het Festival Blues en Mars 2018. Na Mike Wheeler was het nu de buurt aan de in California gebaseerd Chicagoan Mighty Mo Rodgers & Baba Sissoko.

IMG_0120

De Malinees Baba Sissoko is waarschijnlijk de meest onbekende artiest van dit duo. Baba komt uit Timbuktu, een oude stad gelegen op zo’n 20 km van de rivier Niger. Hij werd er geboren op 08 maart 1963 en is een existente zanger/multi-instrumentalist. Hij behoord tot de dynastie van de grote griot vocalisten.  In 1985 toerde hij de wereld rond met het prestigieuze Instrumental Ensemble of Mali. De legendarische Amerikaanse blues veteraan Mighty Mo Rodgers hoeft hier allang geen betoog meer. Hij werd geboren op 24 juli 1942 in Chicago en werd beïnvloed door heel wat blues artiesten die kwamen optreden in vaders nachtclub. Na zijn opleiding klassieke piano werd Mo geïnfluenceerd door de Stax sound. Zijn eerste soloalbum ‘Blues Is My Wailin’ Wall’ uit 1999 werd meteen bekroond met een W.C. Handy Award nominatie. Het kenmerkte zich vrijwel meteen ook door zijn filosofische opvatten over de mensheid.

IMG_0047

Twee jaar geleden toerde Mighty Mo Rodgers doorheen Litouwen. Heel toevallig reisde ook Baba Sissoko in dezelfde regio. Jay Svarplys nodigde Baba uit om een concert van Mighty Mo bij te wonen. Na enkele minuten ontstond er een ware muzikale chemie tussen beiden. Ze schreven op deze korte tijdspanne heel wat nummers bij elkaar en dokken vier dagen lang de Mamas Studios in. Dat resulteerde in het schitterende project ‘Griot Blues’.

IMG_0221

De zeer gerespecteerde  Italiaanse blues band van stergitarist Luca Giordano, met bassist Walter Monini en drummer Pablo Leoni, vergezellen wel vaker Mighty Mo op zijn Europese passage. Ook nu fungeren ze als ritmesectie voor dit Europese concertluik. Special guest Sydou Sissokho is een waar duivelskunstenaar en toonaangevende djembé artiest uit Senegal. De band speelt integraal het album en opent dan ook met de hypnotiserende reggae tune ‘Shake ‘Em Up Charlie’. De chemie zit meteen raakt en een volgelopen B.A.M. barst meteen uit zijn voegen.

IMG_0037

De nooit aflaten energie van Baba Sissoko straalt over de ritmesectie. Might Mo Rodgers heeft het over de John Lee Hooker boogie frame en zet abrupt en heel gezwind een Afrikaanse tegenhanger neer met de songs ‘Mali To Mississippi’. Luca komt hier in de spotlight met een overweldigende gitaarsolo. Baba laat zich niet onbetuigd en gaat in heerlijk duel met zijn Xalam Luca wat pogen in ‘Nalu / Mother’. Met het impredicatieve ‘Djeli / Griot / Storyteller’ zitten we alweer recht in hart van Mali. Baba legt ons uit wat een Griot eigenlijk is. Helaas zijn er in heel wat Afrikaanse steden en dorpen nog geen internetverbindingen, social media of andere moderne communicatie middelen. Een Griot of djeli is een verteller en een ‘keeper’ van de mondeling overgebrachte tradities en geschiedenis. Griotten genoemd. En dat is net wat Mighty Mo & Baba dan ook doen op deze schitterende release ‘Griot Blues’. Het unieke call-response ‘Donke / Dance’ belichaamt perfect wat Baba ons wilde verhalen. Grootmeester Seydoo Sissokho levert meteen ook zijn impressiesaf en leert ons wat asserties en talking drum op djembé.

IMG_0197

Van de Afrikaanse wulpse funk tunes uit ‘Demisenu / Children’ gaat het haast naadloos naar ‘The Blues Went To Africa’. Dat is een love affaire wat we hier doen, vertelt Might Mo. Een grensoverschrijdende muzikale aangelegenheid, want de blues muziek kwam naar America door de Afrikaanse slaven. En Luca is ‘my brother from another mother’ meent Mo en samen zetten ze gezwind ‘Drunk As A Skunk’ in dat feilloos overgaat in ‘What Is The Colour Of Love?’, het innemende ‘Mo Ba’ en het afsluitende ‘Griot Blues’, met zijn aanhoudende simpele refrein. Na de vele insisterende lalala’s van een dolgedraaide meute komt de band nog even terug voor het bisnummer ‘Shake ‘Em Up Charlie’. Een song waarmee ook het concert hier aanvatte, de cirkel is dus blijkbaar rond in het B.A.M.!!

IMG_0231a

Met dank aan Boite à Musiques


Tekst en Fotoalbum: Philip Verhaege