REVIEW : MIKE WHEELER (DON. 08/02/2018, BOITE A MUSIQUE, WATTRELOS (F))

De Franse stad Wattrelos, net over de landsgrens en nabij Roubaix, maakt deel uit van het Noorderdepartement regio Hauts-de-France en het arrondissement Lille. In de Boite A Musique (kortweg B.A.M.) vind het jaarlijkse ‘Festival Blues en Mars’ plaats. Daar zijn ze nu aan de zevende editie. In acht avonden, verspreidt over de maand maart, presenteren ze daar evenveel blues artiesten. Ronkende namen zoals Griot Blues (met Mighty Mo Rodgers, Baba Sissoko feat. Luca Giordano Band), Michael Maass en Crazy Hambones, Sari Schorr, Fred Chapellier, Eddie Cooton, Rockin’ Squat/Cisco Herzhaft en Keith Johnson prijken nog er deze maand op de affiche. Voor enkele luttele euro kom je er zo in…

IMG_0109

Wij trokken naar het B.A.M. voor onze ‘long time buddy’ Mike Wheeler. Hij is een van de hardst werkende blues artiesten in Chicago en speelt reeds meer dan drie decennia. Dertig jaar heeft Mike zich als backing gitarist ten dienste gesteld van tal van gerenommeerde Chicago blues artiesten. Na een eerste blues gig in 1984 met Muddy Waters begeleider Lovely Lee, registreerde Mike liefst vijf albums met Big James & The Chicago Playboys. Het album ‘Self Made Man’ uit 2012 was zijn debuutplaat op het label Delmark Records.  Vier jaar later promootte hij met volle trost de succesvolle release ‘Turn Up!!’

IMG_0171

Mike had voor deze gelegenheid zijn Band thuisgelaten. Voor deze Europese tournee krijgt hij backing van drummer Pascal Delmas, bassist Frederic Jouglas en het Duitse gitaarwonder Kai Strauss. Ook Kai is allang geen onbekende meer binnen de Europese blues scène. Hij was meer dan vijftien jaar leadgitarist voor Memo Gonzales’ Bluescasters.

IMG_0151

Kai Strauss mocht ons opwarmen met een vettig spijkerende instrumentale -die ons ongewillig sterk deed terugdenken aan Freddie King- en met het Chicago blues georiënteerde ‘A Fool Way Too Long’ uit zijn album ‘ I Go By Feel’. Mike Wheeler kwam het trio vervoegen en opende  met het funky ‘Sweet Girl’, de openingssong uit zijn recentste release ‘Turn Up!!’ dat haast naadloos resulteerde in ‘You Won’t Do Right’. In het nummer  ’Chicago Blues’ bezingt Mike zijn levenswandel in de Windy City en genieten wij onvoorwaardelijk van een outstanding Chicago West Side blues sound. Wheeler is dan ook een meer dan een begenadigd gitarist en een extraordinaire soulvolle vocalist. In ‘Talking To Myself’ krijgen we afwisselt knap gitaarwerk van beide heren, net zoals in het lekker swingende  ‘I Can’t Do That’. Denk niet dat Kai Strauss er gewoon als decorversiering bijstaat, of gewoonweg zijn ding doet als rhythm gitarist.  Neen, in haast ieder nummer krijgt hij wel de gelegenheid tot enig soleerwerk. En ook dat siert de artiest Mike Wheeler.

IMG_0163

Bij een van de grootste blues songwriters Willie Dixon leende Mike voor de gelegenheid het instigerende en soulvolle ‘Let Me Love You Baby’. Mike Wheeler dacht dat er korte break zou volgen, maar Pascal Delmas roept hem grappig toe dat dit niet in de e-mail stond. (dat is een anekdote waar heel wat hilariteit mee ontstond backstage). So the show goes on met  ‘Here I Am’… so where is my money, dolt Wheeler en nog snel even tussendoor. Het nummer werd ingekleurd met Wheeler’s geweldige funky gitaarriffs en wij wanen ons zelfs even in de Kingstone Mines. Wheeler etaleert ook zijn verbluffende gitaar techniek in nummers als ‘A Blind Man Can See’, dat hier onder de noemer valt als ‘the real deal Chicago blues’. Mike gaat op stap door het B.A.M. en intoneert een strofe microfoon. De interacties waren uiteraard commensurabel. Mike mocht ook het nummer ‘Gotta Wake Up’ uit Kai’s release ‘I Go By Feel’ performen. Hij doet dat trouwens ook als ‘special guest’ op Strauss album. De funky tunes waren nog even terug in het aanporrende maar helaas afsluitende  ‘That’s What Love Will Make You Do’.

IMG_0092

Mike Wheeler…. wel kan bluesy en funky klinken, het kan jazzy zijn of het kan snel of langzaam gaan, maar zoals bij elke grote bluesartiest is zijn stijl onmiskenbaar. See you soon, buddy..!

Met dank aan Boite A Musique


Tekst en Fotoalbum: Philip Verhaege


 

One comment

  1. Hier soir Mike Wheeler ouvrait la 7ème édition du festival #BluesEnMars à la BAM Wattrelos avec un gros son blues venu tout droit de Chicago….super concert….
    merci à Philip Verhaege de LiveActsBelgium pour ces belles photos…..

Reacties zijn gesloten.