FISCHER-Z (REVIEW & PICS)

Fischer-Z
Cactus Club, Brugge
Zaterdag 19 oktober 2019
Tekst: MarGod.
Fototalbum: Philip Verhaege

RW3B0235

John Watts is al meer dan veertig jaar het brein én de spilfiguur rond de band Fischer-Z. In het begin van de jaren tachtig was Fischer-Z een van de roemrijkste New Wave bands. Wie kent de cult hits ‘So Long’, ‘The Worker’, ‘Marlies’ of ‘Pretty Paracetamol’ niet. Rebellie was de norm, een jonge rockartiest was geëngageerd. Het album ‘Red Skies over Paradise’ uit 1981 is een iconische plaat in de muziekgeschiedenis. Zelfs nu, haast vier decennia na datum!

RW3B0012

Fischer-Z frontman John Watts sloeg twee jaar geleden een brug tussen pop en rock met de geweldige plaat ‘Building Bridges’. Maar die titel verwijst evenzeer naar zijn maatschappelijk en politiek georiënteerde teksten. Van brugverbindingen en bouwconstructies naar religie, linkse en rechtse politici, arm en rijk én tegengestelde standpunten over wereldwijde migratie zijn bij Watts nog steeds schering en inslag. Vorig jaar werden ook op diverse tijdstippen F-Cards uitgebracht. Elektronische EP’s met daarop enkele nieuwe singles, zeldzame demo’s en liveregistraties. Nu heeft John Watts zijn 21ste langspeler ‘Swimming in Thunderstorms’ in de winkelrekken. Veertig jaar na hun debuutalbum ‘World Salat’. Een album dat hij graag kwam voorstellen op zaterdag 12 oktober in een uitverkochte Brugse Cactus Club.

RW3B0067

Tijdloos geëngageerde hits werden afgewisseld met nieuw materiaal. Een terugblik en tevens vooruitkijken met de nieuwe nummers. Watts heeft na al die jaren nog niets ingeboet wat betreft stemconsistenties. Hij wandelt solo het podium op, druppelsgewijs volgt de band in zijn kielzog en de opener ‘Wary’ groeit langzaam uit tot een meezinger. Watts zoekt een plectrum maar zet gezwind de rocker ‘Tightrope’ in de steigers. ‘Prime’ was alweer een nieuwe song, net zoals het opvrijende ‘Need You’. De reggae tunes uit ‘Room Service’ zorgen voor muzikale kwaliteit in grandioze kwantiteit. Want ook ‘Battalions Of Strangers’ is een knaller met die hypnotiserende orgeldeuntjes. ‘Stolen’ gaat over ‘the madness van een nucleaire oorlog’ en met ‘So Long’ werd gedanst en gezongen.

RW3B0096

De strakke groove uit ‘Man I Someone Else’s Skin’ bezorgde ons alweer goosebumps, net zoals ‘Protection’, toen de spots werden gedoofd en een intieme sfeer werd gecreëerd. Van het punkgevoelige ‘In England’ ging het gezwind naar ‘Wild Wild Wild’, uit de release ‘Building Bridges’. Ingekuild met krijtende en schreiende consignes knalde het crazy ‘Limbo’ door de woofers. Voor de set werd beëindigd met de klassieker ‘Marlies’, zorgden de diepe baslijnen in ‘Head On’ voor een psychedelische touch. Een uitgesponnen toegift met nummers als ‘The Worker’, ‘Berlin’ en de rocksong ‘One Voice’, met die typerende Fischer-Z gitaarriffs, kwam een einde aan een meer dan ander halfuur boeiende spektakel.


Tekst: MarGod.
Fotoalbum:Philip Verhaege                               Met dank aan Cactus Muziekcentrum,Brugge