LEE FIELDS & THE EXPRESSIONS (REVIEW & PICS)

Lee Fields & The Expressions
Handelsbeurs, Gent
Dinsdag 15 oktober 2019
Review en Fotoalbum: Philip Verhaege

RW3B0003

Lee Fields kwam in de Gentse HA’ zijn nieuwe plaat ‘It Rains Love’ voorstellen. Hij werd geboren als Elmer Lee Fields in 1951 in Wilson, North Carolina. Lee besloot op 17-jarige leeftijd naar New York te verhuizen en zijn muzikale droom na te jagen. Hij was geïnspireerd door James Brown en kreeg in The Big Apple als snel de bijnaam Lee ‘Little JB’ Fields. In 1969 registreerde hij een eerste single met ‘Bewildered/Tell Her I Love Her’, op het label Bedford Records. Succesvol en gestaag werkte Fields aan zijn carrière. Hij werkte in het verleden met  B.B. King , Clarence Carter, Dr. John, Tyrone Davis , Johnny Taylor, Denise LaSalle , Bobby Blue Bland , Betty Wright, The Manhattans , Little Milton, Bobby Womack, OV Wright, Darell Banks en Little Royal. Na een lange onderbreking in het discotijdperk van de jaren tachtig,  tekende hij dik tien jaar later een lucratief platencontract bij het soullabel Ace Records én debuteerde er met de release ‘Enough Is Enough’. Niet veel later kwam hij bij labels als Desco  en Daptone Records terecht en richtte de band The Expressions op.

RW3B0062

Lee Fields is een levende soullegende, een R&B royalty. Samen met zijn zeskoppige band The Expressions krijgt hij je wel heel makkelijk aan het dansen. Fields is een vat vol energie, stuitend op het podium, net zoals zijn mentor wijlen James Brown. Zijn soulsound is opwindend, meeslepend en bijwijlen sensationeel. Shakes your hips én het geeft je een warm soulgevoel. Zijn krijsende rauwe stem doet alweer denken aan James Brown en werkt ook in Gent aanstekelijk. Na een intransigente muzikale ‘Saturn’ groovy intro van The Expressions werd Lee Fields aangekondigd.  Bij een stijlvol kostuum horen de juiste schoenen. Ook dat typeert Fields en het sixties soultijdperk. Hij begeesterde hij ons meteen met het Stax- en Motown geënthousiasmeerde ‘Coming Home’. Met diepe emotionele slijpers als ‘Work To Do’ en de hartverscheurende ballade ‘Love Prisoner’ bezorgde Lee ons vrijwel meteen menige goosebumps.

RW3B0126

Het was niet allemaal zon en maneschijn in de loop van zijn carrière. Ook hij had zijn deel van muzikale wanhoop en ellende. Hoewel hij nu op diverse podia over de hele wereld toert, en hij mede-soullegendes als Sharon Jones (die ooit back-up zangers voor Fields was) en Charles Bradley vergezelde, heeft zijn succes tegenwoordig een bitterzoete nuance. Zijn vrienden Brown, Bradley en Jones zijn niet meer. Waardoor Fields achterblijft en de zware soul erfenis tracht te nuanceren. En dat doet hij feilloos met die rauwe expressieve stem.

RW3B0028

Fields zet moeiteloos de titeltrack van zijn laatste plaat ‘It Rains Love’ in de steigers. Bij zijn groovy funky soultune ‘You’re What’s Needed’ vroeg Lee om liefde te delen met je buur en die werden  ingekleurd met knappe blazersarrangementen. Er ontsluimert zelfs een womanizer in hem bij het sexy gerperformde ‘Ladies’, de single met die corpulente reggae-gitaarriffs uit het album ‘My World’. Van het Sam Cooke gemotiveerde ‘Let’s Talk It Over’ ging het naadloos naar het old-school funky ‘Wake Up’ en ‘Money I$ King’. Fields katapulteerde ons nog even terug naar de vorige eeuw met het ongeciviliseerd ‘Make The World’ en die James Brown danspasjes én de authentieke soulklassieker ‘Faithful Man’. We waanden ons even in Harlem’s world famous Apollo Theater! Na amper een uur blies Lee Fields drijfnat de aftocht. Do you need more soul?

RW3B0154

Na een kort break haalden The Expressions met het intermezzo ‘Mars’ (The Olympians cover) Fields terug op het podium voor de geëxpandeerde en hoogoplopende soulblues ‘Honey Dove’, uit de plaat ‘Problems’. Lee Fields deed iedereen nog een laatste keer mee wuiven, zingen en jumpen! Net als de Godfather of Soul, die overleed op 25 december 2006, heeft de 68-jarige Lee Fields niet de intentie om door zijn leeftijd buiten spel te worden gezet. Wat een performen!


Tekst en Fotoalbum: Philip Verhaege

met dank aan Democrazy en Handelsbeurs, Gent