KIEFER SUTHERLAND (REVIEW & PICS)

Kiefer Sutherland (support act David Ronaldo)
Dinsdag 11 februari 2020
Het Depot, Leuven

Review & Foto’s: Philip Verhaege
(ism Keys & Chords)


De Canadese countryrocker en acteur Kiefer Sutherland kennen de meesten onder ons als Jack Bauer uit de immens populaire serie ‘24’, het politieke drama-feuilleton ‘Designated Survivor’ en als Lt. Jonathan James Kendrick in ‘A Few Good Men‘. De zoon van Donald Sutherland stond nu ongecomplexeerd in het Leuvense Depot. In 2016 bracht hij het schitterende ‘Down In A Hole’ uit, een plaat gevuld met elf country-ballades. Drie jaar later was er de follow-up ‘Reckless & Me’. Kiefer roept de geest van zijn mentors op en citeert counselors als Johnny Cash en Merle Haggard. Ook zijn heel wat van zijn nummers geïnspireerd op drank, al dan niet gestookt door ‘outlaw moonshiners’. Maar wie kan het een reet schelen. Kiefer vervalt tekstueel en muzikaal al zeker niet in clichés. Ook vanavond niet…

RW3B0004

Maar voor het zover was kreeg David Ronald net dertig minuten om zijn nieuwe plaat ‘Citizen Of The World’ aan ons voor te stellen. Danny is een zesde generatie uit het befaamde theatergezelschap en Circus Ronaldo. Toch is het de liefde voor muziek die prevaleert. Samen met zijn ruwe stem en gitaar vond hij vanavond zijn soulmates in gitarist Charly Verbinnen en percussionist Marco Epis. Het nummer ‘Stick With You’ groeide uit tot een knappe Southern rocker, net zoals het country begeesterde ‘Gipsy Woman’ en het nieuwe ‘The Blues Is Coming’ strakke culminatiepunten waren. Nog wat talkpoeder aan de linkerhand van Charly voor hij de titeltrack inzette, en bij Neil Young haalde Ronaldo zowaar  dié tijdloze klassieker ‘Hey Hey My My’. Semi-akoestische roots, blues, rock en America vloeiden (h)eerlijk in elkaar over..!

RW3B0038

Enkele diehard fans stond rond de klok van 15u00 reeds voor de deur van Het Depot geparkeerd. Hopend om een glimp van hun idool op te vangen, bleek uiteindelijk op een sisser te zijn uitgedraaid. Kiefer Sutherland liet de Oscar uitreiking in Hollywood eerder deze week aan zich voorbij gaan, en trok op tournee door Europa. Alsof zijn ruwe strot niet genoeg power heeft, omringt Kiefer zich door vijf doorwinterde muzikale cowboys. Met een indrukwekkend scala aan instrumenten, van accordeon en mandoline tot steel gitaar en piano opende Kiefer met het strakke ‘Rebel Wind’ om haast naadloos de rocker ‘Can’t Stay Away’ door de woofer te jagen.

RW3B0052

Freewheelend raast hij door zijn setlist en laat zo heel wat ruimte aan zijn bandleden. Toch staat Kiefer steeds centraal in het showaspect en vertelt heel wat verhaallijnen. Gezien zijn Canadese afkomst, al werd hij geboren in Londen, heeft de gewezen professionele Amerikaanse rodeocowboy een sterke connectie met paarden. ‘Reckless’ was de naam van zijn paard, net zoals de titeltrack van zijn nieuwe plaat. De song ‘Shirley Jean’, de enige vriendin van een gedetineerde,  groeide uit tot een country smartlap en werd ingekleurd met opwindende pedal steel.

RW3B0066

Na de strakke groove van ‘Not Enough Whiskey’ kreeg hij een flesje whisky aangeboden van een fan, werd de ballade ‘Open Road’ opgedragen aan zijn cru en drivers én divergeert hij dit alles met de love-song ‘Faded Pair Of Blue Jeans’. Zijn energieke rock, Americana en country-gitaararrangementen vloeien in zijn diepe, ruwe zang bij nummers als ‘Going Home’ en de pianorocker ‘Blame It On Your Heart’, origineel van Patty Loveless. Bij Lone Justice haalde Kiefer ‘Ways To Be Wicked’ van onder het stof. De emotionele ballade ‘I’ll Do Anything’ pende Kiefer dan weer bij elkaar tijdens een avondje sofa en met een film met Bridget Jones’s Diary op de buis. Met songs als ‘Down In A Hole’ draagt Kiefer de oude stempel dicht bij het hart. Blues vergroeit met rock en country. Heerlijk!

RW3B0108

De rocker ‘Agave’, alweer een nummer over zijn Tequilla drinken Californische vrienden, was een leuke encore. Om uiteindelijk zijn show te beëindigen met het akoestische ‘Knockin’ On Heaven’s Door’, credits Bob Dylan. Een eerbetoon aan de periode die Kiefer en zijn tweeling zus Rachel als kleine kinderen doorbrachten bij hun vader Donald Sutherland.  Hij is een Bob Dylan-liefhebbende coole dad die hen naar school bracht in een Ferrari, die hij had gewonnen tijdens een pokerspel, en enkel die ene Bob Dylan cd in de wagen had. Keifer Sutherland rolde de rode loper voor ons uit in Het Depot..!

RW3B0197


Review en Foto’s: Philip Verhaege
(ism Keys & Chords)