SAMANTHA FISH (REVIEW & PICS)

Samanatha Fish (support act Félix Rabin)
Het Depot, Leuven
Woensdag 11 maart 2020
Review en Fotoalbum: Philip Verhaege

ism Keys & Chords


Heel wat concerten en evenementen worden afgelast of in het beste geval uitgesteld door het Coronavirus. Een financiële mokerslag, niet alleen voor de fans, maar vooral voor de artiesten en de organisatoren. Gelukkig was Samatha Fish wel nog op de afspraak in het Leuvense Het Depot.

RW3B0214

Samantha Fish is stillaan uitgegroeid tot een heuse blues diva. Haar zesde release ‘Kill Or Be Kind’, op het label Rounder Records,  werd lovend ontvangen door de decision makers. De plaat  werd opgenomen in The Royal Studios in Memphis en geproduceerd door drievoudig Grammy-winnaar Scott Billington. Samantha komt uit Kansas City, Missouri en ramde op dertienjarige leeftijd op een drumstel. Twee jaar later ontdekte ze de gitaar…

RW3B0060

Als support act mag Félix Rabin de Europese tourneeluik van Samantha Fish verzorgen. De jonge Franse gitarist heeft net zijn debuut EP ‘Pogboy’, een afleiding van een gitaareffecten pedaal, in de winkelrekken. De 24-jarige Rabin won in januari de award ‘Best Act’ op het Giants of Rock Festival in het VK. Félix Rabin, die, met een drummer en bassist op sleeptouw, zich een weg baant door een korte set bluesrock en meer popgeoriënteerde blues songs. Met de strakke Texaanse rocker ‘Down Our Roads’ en het gitaarriff overgoten ‘Say’ legt hij de lat voor zichzelf hoog, terwijl ‘Moving On’ een relaxte groove had. Van Jimi Hendrix haalde hij ‘Voodoo Child’ van onder het stof. Rabin’s uitgesponnen versie grenst haast tegen het heavy metal gebeuren. Stiekem occuperen we…. wat zou ‘the master himself’ van zo’n duivels versie denken! In schril contrast stond enigszins het modern spijkerende en radiovriendelijke ‘Find Me’ en ‘Walk’, een rocksong vol harmonieën. Félix Rabin is een hedendaags rockbeest!

RW3B0101

Sinds haar debuut in 2009, vestigde Samantha Fish zich snel als een rijzende ster in de hedendaagse blues scene. Het Depot was dan ook behoorlijk volgelopen. Het nummer ‘Hole In The Bottom’ was als een interludium voor Fish. Het originele nummer werd vocaal vertolkt door toetsenist Nicholas David en komt uit zijn recent soloalbum ‘Yesterday’s Gone’. Met haar blonde haarlokken, spannende zwarte latex broek en hoge rode hakken kwam Samatha het podium opgewandeld. Een exaltatie was haast nabij én de leadtrack ‘Bulletproof’, uit haar nieuwste plaat ‘Kill Are Be Kind’,  leende zich perfect als openingssong. Een nummer dat ook enige statuur krijgt door haar viersnarige Cigar Box gitaar en vintage microfoon.

RW3B0251

Van de soulgevoelige titeltrack ‘Kill Or Be Kind’ ging het haast naadloos naar ‘Watch I Die’. Terwijl ze schittert met uitmuntend gitaarwerk, is ook aan haar stemtimbre gewerkt. En dat is uiteraard merkbaar in de songs. Fish wisselt haast ieder nummer van gitaar, zelfs door de nummers heen. En dat was dan ook niet anders voor het accorderende ‘Love Letters’ en de Memphis soulballade ‘Se Don’t Live Around Here Anymore’. Ze is niet bang om haar grenzen te verleggen of buiten haar comfortzone te spelen. Scott Graves’ beukende drumbeats en rockende gitaarriffs dansen ook rond de lyrics heen in songs als ‘You Got It Bad’. Fish schoudert graag haar akoestische gitaar voor het hemels mooi opgebouwde ‘Say Goodbye’, een countrynummer dat vocaal werd vertolkt door Nicholas David. ‘Little Baby’, origineel van The Blue Rondos, was een knallende gitaarriff overgoten old school rock-‘n-rollsong dat met Phil Breen’s speelse orgeltunes en een Bo Diddley ritmiek werd overgoten. Volgende hoogtepunt was het enigszins jazzy geperformde ‘Dream Girl’, met een vette knipoog naar Nora Jones.

RW3B0094

Haar rusteloze creatieve geest ontwaakte in het heavy ‘No Angels’ en de bluesrocker ‘Bitch On The Run’, met die heavy baslijnen van Chris Alexander. Als encore tarde Nicolas David zijn ‘With Or Without’, vooraleer Samantha als een gutsy gitaarslinger Bukka White’s ‘Shake’Em Down’ door de Leuvense woofer jaagde. Samantha weerlegt perfect de subtiele aspecten in de blues-achtige accurate intonatie. Die zo makkelijk een expressief, maar uiterst gecontroleerde vibrato en passing ontwikkelen op gitaar. Haar solo fraseringen zijn uiterst muzikaal. Samantha Fish is een rolmodel voor de aanstormende jeugd.

RW3B0367

RW3B0082

RW3B0066

RW3B0087


Tekst en Fotoalbum: Philip Verhaege                                                   Met dank aan Het Depot