CONCERT REVIEW: Robert Jon & The Wreck (support act: Raw Blues Experience) Zaterdag 02 oktober 2021, Maldegem

Robert Jon & The Wreck       support act: Raw Blues Experience 

Zaterdag 02 oktober 2021

CC Den Hoogen, Maldegem (B)

Tekst & Fotoalbum: Philip Verhaege

Met heel wat organisatorisch talent begonnen The Music Musketeers vijf jaar geleden aan een muzikaal avontuur. Gestaag en met succes bouwen ze rustig verder aan hun universum. Met Robert Jon & The Wreck hadden ze een klepper van formaat weten te strikken. Ondanks de Corona crisis waagde de band toch de oversteek naar Europa. Het concert in CC Den Hoogen Pad in Adegem Dorp was zowaar een exclusief zaalconcert voor België. Helaas werd de show in de Spirit of 66 in Verviers gecanceld na de teisterende wateroverlast in het zuiden van ons Belgenland. Samen met support act, Raw Blues Experience zorgde de organisatie zowaar voor een dubbelconcert!

Aalst heeft zijn carnaval en zijn voil jeanettenstoet. Maar ook de Raw Blues Experience zijn ajoinen. De band zag eigenlijk het levenslicht in 2006, maar na enige personeelswissels kreeg de kern zijn ultieme vorm in 2011. Opwindende gitaarriffs, beukende drumpartijen, oerdegelijke baslijnen én bijwijlen prikkelende bluesharp zijn de grondslag voor hun polychrome sound.

Brent Redant (vocals, harp), drummer ‘Bigfoot’ Bart De Bruecker, Night Time Heroes’ Jacky Verstraeten (bas) en oprichter/gitarist/vocalist Marc Van Nuland mochten als eerste hun instrumenten inpluggen in Adegem. De band staat al jaren bekend om hun godvruchtige blues sound en het album ‘Trailer Trash’ was een succesverhaal in 2019. Ze openden enigszins weifelend met ‘Monday Morning’, maar met het funky ‘Hot Spot Party’ en de gitaarboogie ‘Ice Man’ kwam er wat dispositie in een inmiddels goed volgelopen CC.

De shuffle ‘Alice’ blijkt een ontroerend afscheidsverhaal te zijn, net zoals ‘Kiddio’ een knappe croonersong is. ‘Too Many Drivers’ is haast Chicago blues en de stomende rocker ‘Choo Choo Train’ blaast op de ritmiek van een locomotief. Van Nuland beheerst zijn wah whah pedaal in nummers als ‘Backdraft Green’. En ook de coverversies zijn geen flauw afkooksel van hun muzikale helden, neen… Ze geven een eigen twist aan de nummers. Robert Johnsons ‘Crossroads’ kreeg een Clapton remake, en met de rauw spijkerende boogierocker ‘Trailer Trash’ en het afsluitende ‘I Thank You’ werd de blues history meer dan gerespecteerd.

Rond de klok van 22u00 werd het hoogtijd om het grove geschut op het podium aan te kondigen. De vijfkoppige formatie Robert Jon & The Wreck is gevestigd in Orange County, CA én zanger/gitarist Robert Jon Burrison, toetsenist Steve Maggiora, gitarist Henry James, drummer Andrew Espantman en bassist Warren Murrel zijn één van de strakste hedendaagse livebands.

Ze banen zich mateloos een weg met een double shot of Southern Rock, soul en heel wat blues. Hun nieuwe worp ‘Shine A Light On Me Brother’ is de opvolger van succesverhalen als ‘Last Light On The Highway’ uit 2020 en ‘Take Me Higher’ (2019). RJTW ontvangt al jaren lofbetuigingen en lovende recensies. Van nominaties voor ‘Best Rock’ en ‘Best Blues’ tot het winnen van de award  als ‘Best Live Band’  bij de  Orange County Music Awards  in 2013. Het begin van een spannende muzikale transpositie….ook hier in Adegem!

De knallende rocker ‘The Devil Is Your Only Friend’ mocht de  dans openen. Snerpende gitaarriffs, funky baslijnen en het soulvolle strot van Robert Jon leidden ons haast naadloos naar de Southern Rocker ‘Do You Remember’, met die typerende twin-gitaar groove. Superieure en harmonieuze vocalen zorgen voor enige stabiliteit in songs als ‘Hey Hey Mama’ én de gospel begeesterde soulballade ‘Work It Out’. De song ‘Everyday’, ontstaan ​​uit onbehagen vanwege het gebrek aan privileges, classificeert zich als een funky nummer dat divergeerde met de countryblues tunes van ‘Oh Miss Carolina’ en de gospel geënthousiasmeerde slowblues ‘The Death Of Me’, met die ellenlange orgelintro. Het hele CC zingt plots ‘Happy Birthday’ voor een jarige Henry James, die enigszins ontroerd repliceert met een simplistische ‘thank you, I Love you guys’.  

Robert Jon laat heel wat ruimte tot enige soleerwerk, zodat ook de strakke mid-tempo rocker ‘Blame It On The Whiskey’ en ‘Tired Of Drinking Alone’ zijn ingekleurd met die opwindende Southern rock-slidegitaar technieken van Henry James. Tijd om nog wat zuiderse rockersongs door de Maldegemse woofer te jagen met het funky ‘High Time’ en het hypnotiserende ‘Don’t Let Me Go’. De titeltrack van de nieuwe plaat ‘Shine A Light On Me Brother’ stond ook hier laat in de setlist geprogrammeerd, om finaal de lang uitgestrekte jams ‘Old Fried’ en ‘Cold Night’ te performen. Uiteraard zouden Robert Jon & The Wreck een toegift opdissen. Het gevigeerde ‘Glory Bound’, de titeltrack uit de gelijknamige plaat uit 2015, was dan ook de perfecte uitsmijter.

Wie Robert Jon & The Wreck in Adegem Dorp heeft gemist, krijgt een herkansing op woensdag 29 juni 2022 in de Brusselse AB. Be there, you won’t regret it…!


Tekst en Fotoalbum: Philip Verhaege

Met dank aan The Music Musketeers