CONCERT REVIEW: HEATHER NOVA (support act: Jonathan Frith) maandag 10 oktober 2022 – Het Depot, Leuven

Multi-Platinum singer-songwriter Heather Nova toert momenteel met haar ‘Pearl Acoustic Tour’. De alternatieve indierock artiest en dichteres is afkomstig uit Bermuda. Heather Allison Frith bracht een groot deel van haar jeugd door op haar vader zelfgebouwde boot. Muziek werd al snel een uitlaatklep en Heather was al even snel handig op gitaar en viool. Op zestienjarige leeftijd verhuisde het gezin naar de VS en studeerde ze beeldende kunst aan de Rhode Island School of Performing Arts. Niet veel later verhuisde Nova naar Londen en had in 1990 haar debuut-EP ‘Heather Frith’, opgevolgd door ‘Spirit In You’ uit 1993. Een jaar later was de langspeler ‘Oyster’, samen met de single ‘Walk This World’, de grote doorbraak. Nu had ze met ‘Pearl’ een tiende album in de platenrekken, dat inmiddels alweer is opgevolgd door het coveralbum ‘Other Shores’ uit 2022. Met haar adult pop, rauwe rock en poëtische invloeden stond ze op festivals als Lowlands, Pinkpop, Bospop en Rock Werchter.                                              

De frêle zangers toert momenteel met een akoestische set, een intieme concertreeks én een dwarsdoorsnede van haar muzikale carrière.

Tekst en Fotoalbum: Philip Verhaege


Heather Nova heeft voor haar Europese tourneeluik Jonathan Frith uitgenodigd. Hij komt uit Brooklyn, New York,  heeft ouders met roots in Bermuda en promoot zijn vierde studioalbum ‘Sister Blue’ op Heather Nova’s label Saltwater Records.  Samen met zijn akoestische gitaar en mondharmonica omarmt hij nummers als het folky ‘Jobson’s Cove’, het opwindende ‘Want’ én de titeltrack uit zijn nieuwe langspeler ‘Sister Blue’. Zijn aangenaam stemtimbre en vingerzettingen concorderen ook in zijn meest bluesy song ‘This Prayer’. Knap!

Heather Nova’s heerlijke sopraanstem is de leidraad doorheen haar intimistische songlist. Een mooi uitgebalanceerde setlist en wisselende instrumentatie creëren meteen een amicaal gevoel. Heather voelt zich dankbaar dat ze na tweejaar covid-leed nu weer live muziek mag performen en opende zoals wel vaker met het intieme ‘Storm’ en ‘Sea Glass’. Ze accordeert meteen met het tempowisselende ‘Like Lovers Do’ en stelt zich kwetsbaar op in ‘Walking Higher’, een nummer dat ze neerpende na de dood van haar grootmoeder. Heather neemt plaats achter haar piano voor een hemelse bewerking van ‘Waiting For A Girl Like You’, origineel van Foreigner uit 1981. Je zou haast nog van het nummer gaan houden.

Heather lijkt wel licht verkouden. Laconiek lijkt België niet echt zo’n goed land te zijn voor haar. Bier, chocolade en kaas zijn helaas niet zo goed voor haar stem. Tourmanager Shay komt tussendoor wat percussie spelen op zijn Cajon drumbox in ‘I Wanna Be Your Light’. Nova weet tussendoor te verrassen met ‘Stayin’ Alive’, jawel die Bee Gees hit. Fragiel en hartverscheurend spijkeren ook ‘Spirit In You’, het hoopvolle ‘Everything Changes’ en ‘The Wounds We Bled’ uit de langspeler ‘Pearl’ zich in de setlist. Goosebumps was ook ‘Don’t Stop Believin’ een  nummer van de rockband Journey uit de coverrecord ‘Other Shores’. Voor ‘London Rain’ (Nothing Heals Me Like You Do) nodigt Heather steevast iemand uit het publiek uit, wat dan weer voor een verrassend duet zorgde. Nova schoudert haar banjo en haalt mondharmonicavirtuoos Jonathan Firth erbij voor het sublieme ‘Make You Mine’. En grap tussendoor, een emotioneel verhaal als alternantie tussen de songs door.

Heather Nova weet te boeien, en dit negentig minuten lang. We hebben Het Depot nog nooit zo stil geweten. Heather Nova, het sublieme luisterconcert….!

Tekst en Fotoalbum: Philip Verhaege Met dank aan Het Depot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.