CONCERT REVIEW:  Bjørn Berge, zondag 16 oktober 2022 – CC René Magritte, Lessines

Bjørn Berge, zondag 16 oktober –  CC René Magritte, Lessines

In het teken van ‘The Listening Room’ concerten werd Bjørn Berge uitgenodigd in het CC René Magritte in het Waalse Lessines. Een formule die duidelijk aanslaat, want het bordje ‘sold out’ bengelde alweer aan de voordeur.

Tekst en Fotoalbum: Philip Verhaege


Deze gitaarwizard werd 54-jaar geleden geboren aan de zuidwest kust van Noorwegen. Bjørn staat sindsdien bekend om zijn virtuoos gitaarspel, vingervlugheid en technische vaardigheden. Of het nu op zijn 5-snarige banjo, zes-snarige akoestische of 12-snarige gitaar is, hij blijft het onwaarschijnlijke tevoorschijn toveren. De hogesnelheidstrein van Berge sleept ons steevast mee in heel wat originele krachtige composities, afgewisseld met fijn uitgekiende coverversies.

Deze Viking begon zijn carrière als bluegrass muzikant, plukkend aan een vijfsnaren banjo, alvorens zijn weg te vinden in de blueswereld. Flamboyant als hij is, sieren vooral zijn muzikale keuzes. Zo kan hij covers van Robert Johnson en Elmore James perfect combineren met recenter werk van Red Hot Chili Peppers en Motörhead. Twee jaar geleden registreerde hij, en dit na een pauze van zeven jaar, de geëlektrificeerde langspeler ‘Who Else’, opgevolgde door het bluesalbum ‘Heavy Gauge’ in 2021. Bjørn ‘Stringmachine’ Berge definieert zich tijdens deze concertreeksen vooral met zijn akoestische slidegitaar.

Bjørn omringt zijn bottleneck en opent met Son House’s ‘Preachin’ Blues’, om op speelse wijze zijn set te vervolgen met Willie Dixons ‘Spoonful’. Hij heeft een paar weken terug zijn vinger bezeerd, dus doet hij het vanavond enkel op een akoestische bariton gitaar, en toch zit zijn set boordevol afwisseling. Van het Spaans getinte ‘Bueno’ ging het gezwind naar het hoogoplopende ‘Trains’.

Een grap tussendoor, maar vooral, ieder nummer heeft zo zijn eigen verhaal. Zo is het originele ‘Bitter Sweet’ de beste bluesballade hij ooit heeft gehoord. Het funky ‘ I Am The Antipop werd ooit bij elkaar gepend door bassist Les Claypool van de funk-metalband Primus. De setlist lijkt wel opgebouwd in muzikale lagen. Het grappig en jazzy geconstrueerde ’13 Questions’ werd pas beëindigd na een break met question eight én een bruggetje naar ‘Smoke On The Water’. Tijd voor het onbesuisdere werk zegt Berge en we duiken de Delta in met ‘Crazy Times’ en ‘Feel Like An Asshole’, met zijn droefgeestige lyrics en diepe groove. Naadloos ging het naar Deep Purple’s singalong song ‘Hush’, het swampy ‘Driftin’ Blues’ van Charles Brown én het swingende ‘Give It Away’. De bisronde werd uiteindelijk ingezet met de gospel-hiphop song ‘Black Jesus’ én het verzoek ‘Ace Of Spades’ van Motörhead’. Bjørn Berge,  ‘grip to your socks’ ….!

Tekst en Fotoalbum: Philip Verhaege

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.