CONCERT REVIEW: THE TESKEY BROTHERS, vrijdag 24 maart 2023 – Brussel

The Teskey Brothers, vrijdag 24 maart 2023 –  La Madeleine, Brussel

CMAT: support act

In een uitverkochte La Madeleine, hartje Brussel hielden The Teskey Brothers even halt voor een pakkende showcase. De broers Josh (zang/gitaar) en Sam (gitaar) Teskey bouwen gestaag en met succes aan dat excellent repertoire. Een opus dat sterk is beïnvloed door de allergrootste soullegenden. The Brothers designeren een unieke mix van blues, Southern rock en soul, een blend die op hun debuutplaat ‘Half Mile Harvest’ leidde tot een hartverwarmende sound. In juni zal de nieuwe langspeler ‘The Winding Way’ in de winkels liggen. Wij kregen alvast een voorsmaakje…

Tekst: Philip Verhaege

Fotoalbum CMAT (Philip Verhaege)

Fotoalbum The Teskey Brothers (Philip Verhaege)


Support act CMAT was voor velen een opbaring. Singer-songwriter Ciara Mary-Alice Thompson komt uit Dublin. Haar debuutalbum ‘If My Wife New I’d Be Dead’ uit 2022 kwam zelfs op nummer één in de Ierse albumlijsten. Haar zwoele country-pop slaat ook hier duidelijk aan. Even speels als ernstig en ingetogen dwarrelt ze doorheen haar korte setlist. Ze opent sterk met ‘Nashville’, een openhartig  nummer over het feit dat ze heel graag naar Nashville wil. Maar wat een stemstrot heeft Ciara Mary-Alice ! En dat accordeert in songs als ‘2 Wrecked 2 Care’ en de pakkende country-popsong ‘Can’t Make Your Mind’. Ciara Mary vervolgde haar showcase met de akoestische ballade ‘Rent’, om te divergeren met de moderne countrysong ‘I Wanna Be A Cowboy, Baby!’, explorerend naar een vocaal orgasme en luid mee gekeild door enkele vrouwelijke groupies. CMAT, een knappe verschijning en een succesvolle passage…maar ook voor ons een gave ontdekking!                                                                                                                                Op vrijdag 30 juni 2023 speelt CMAT in ‘The Slope’ op de weide van Rock Werchter…

The Teskey Brothers dan! Ze speelden haast negen jaar in bars van hun eigenste Melbourne. Maar de band maakte vrijwel meteen grote impressie met de debuutlangspeler ‘Half Mile Harvest’ in 2017. En ook de singles ‘I Get Up’ en ‘Forever You And Me’ scoorden vrij hoog in de hitlijsten. In 2019 was er dan de fijne opvolger ‘Run Home Slow’, het tweede album dat een ware vloedgolf veroorzaakte en in Australië goud gecertificeerd. Wat volgde waren twee opmerkelijke live albums, met covers als  ‘Never Tear Us Apart’ van hun landgenoten INXS en ‘Get Back To The Land’, feat. Emma Donovan, gecrediteerd aan de Aboriginal singer-songwriter Archie Roach.

Op de tonen van Ray La Montagne’s ‘You Are The Best Thing’ betraden de The Teskey Brothers, met in hun kielzog een zeskoppige band, inclusief een blazerssectie, het podium van een volgepakte La Madeleine. Ze open heerlijk met de aanstekelijke groove van ‘Remember The Time’ om te continueren met het soulcaput ‘Carry You’, beiden uit de langspeler ‘Run Home Slow’. De band is, net zoals zijn fanbase meteen op dreef, neemt je eerst rustig bij de hand tot Josh zijn  negroïde stemgeluid opentrekt. ‘Crying Shame’, het zwoele ‘Oceans Of Emotions’ en de intieme souldeiner ‘Take My Heart’ waren volgende hoogtepunten. Tijdens ‘I Get Up’ gaat Josh zelf op de knieën. De vocale emoties van Josh Teskey druipt ook van songs als ‘Rain’, met zijn  gesyncopeerde jaren sixties-tijl.

En hij neemt je ook vaak mee in de verhaallijnen van zijn nummers. Met hun sound graven ze heel wat dieper dan die Muscle Shoals soul, en heel apparent verweven ze heel makkelijk pubrock, blues, swamp en Americana doorheen de setlist. Bij The Zombies haalde ze zelfs ‘This Will Be Our Year’ van onder het stof. Tussen het soulstrut en lekker mee bekkende ‘So Caught Up’ én het met gitaarriffs overgoten bluesy ‘Paint My Heart’ zat het heerlijke ‘I’m Leaving verscholen, een songs over de broers hun geboortestreek.  Het gospel begeesterde ‘What Will Be’ bevatte dan weer heel wat sublieme bluesy gitaarlicks en die vergrijpende en concorderende mondharmonica.  

Tijdens de bisronde was het vooral de hit ‘Pain and Misery’ die een sterke indruk naliet, om het gordijn definitief achter zich dicht te trekken met een acapella-variant van een uitgesponnen ‘Hold Me’. The Teskey Brothers, goosebumps from start till finish!


Teskt: Philip Verhaege

Fotoalbum CMAT (Philip Verhaege)

Fotoalbum The Teskey Brothers (Philip Verhaege)

Met dank aan Live Nation en Victoria Fone (Universal Music)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.