* Johnny Winter has passed away…!

 

VerschillendeDuvel Blues  31-05-2014 140 bronnen melden dat Johnny Winter overleden is in het Zwitserse Zurich.  De doodsoorzaak is voorlopig nog niet bekend……

Johnny Winter werd geboren op 23 Februari 1944 in Beaumont, Texas. Hij is de oudste zoon van John en Edwina Winter. Net zoals zijn jonger broer Edgar  is Johnny een albino.

Johnny Winter begon op 5-jarige leeftijd met muziek maken op de klarinet. Later koos hij voor de ukelele, en op aandringen van zijn vader koos hij voor de gitaar als instrument. Op 11-jarige leeftijd begon hij een duo samen met zijn broer Edgar. Vanaf 1959 speelde hij in verschillende onbekende bandjes totdat hij in 1968 zijn grote doorbraak maakte.

Johnny Winter profiteerde eind jaren zestig van het succes van een nieuwe generatie van rockgitaristen, zoals Jimi Hendrix, Eric Clapton, en Carlos Santana. In 1968 wordt hij door het blad Rolling Stone samen met Janis Joplin uitgeroepen tot één van de grote beloften in de rockmuziek. Johnny valt, behalve door zijn virtuoze gitaarspel, op door het feit dat hij, net als broer Edgar, een albino is. Winter maakt vanaf 1968 verscheidene succesvolle albums, en raakt dan verslaafd aan heroïne. Zijn muziek neigt steeds meer naar hardrock totdat hij in 1977 begint samen te werken met Muddy Waters. In de jaren tachtig maakt Winter een aantal albums met bluesrock in een geheel eigen stijl, waaronder Guitar Slinger en Third Degree.

Vanaf de jaren negentig gaat Johnny Winter fysiek sterk achteruit. Volgens sommigen is die achteruitgang te wijten aan zijn vroegere levensstijl, drank en drugs. Volgens anderen is het feit dat hij een albino is de oorzaak. Hij blijft echter optreden en brengt ook nog steeds regelmatig cd’s uit.

Eind mei was hij nog te gast op het Duvel Blues Festival in Puurs, Belgium

‘Johnny Winter releases perhaps his greatest album on September 2nd, 2014 !’Step Back‘ features and amazing list of musical guests and takes Johnny back to a more aggressive style of blues… one that helped shape the musical icon. Produced by Paul Nelson, Step Back showcases classic songs that were inspiring to Johnny Winter. This man, Johnny Winter, remains as vibrant as ever.’