Early Blues: The First Stars of Blues Guitar

Early Blues: The First Stars of Blues Guitar

early-blues-jas-obrecht

Sinds het begin van de eeuwwisseling van de 20ste eeuw, kruisen de degens van de gitaar die van de bluessound. Dit boek verteld het verhaal van de eerste verslaggevingen in de bluesgeschiedenis. Tijdens de Grote Depressie in Amerika stonden de bluesopnamen zo goed als stil. Het boek verweeft ook de bluesgeschiedenis door citaten van zijn beroemdste muzikanten zoals B.B. King, John Lee Hooker, Ry Cooder en Johnny Winter. Jas Obrecht slaagde erin om deze fascinerende reeks van levensverhalen te illustreren met knappe foto’s en lp labels.
In de hoofdstukken maak je ook kennis met Sylvester Weaver, die ooit de eerste gitaarsolo registreerde en werkte met artiesten als Blind Lemon Jefferson, Papa Charlie Jackson en Blind Blake, de koning van de ragtime gitaarsound. Of hoe Blind Willie McTell met zijn superlatief 12-snarig instrument de wereld verbaasde.
Er wordt ook een beeld geschetst van Mississippi John Hurt die met zijn zachte maar argeloze stem en gesyncopeerde fingerpicking stijl in druk maakte. En van slide gitarist Tampa ‘the Guitar Wizzard’ Red. Op basis van een rijkelijk archief aan documentatie is dit boek met zijn haast complete discografie een toonaangevende naslagwerk. ‘Early Blues: The First Stars of Blues Guitar’ is waarschijnlijk het meest uitgebreide naslagwerk van deze vroege bluesartiesten. Het is een essentieel hoofdstuk in de geschiedenis van de Amerikaanse muziek.
De award winnende muziekjournalist Jos Obrecht is niet aan zijn proefstuk toe op gebied van bluesboeken. Ook zijn boeken ‘Rollin’ & Tumblin’: The Postwar Blues Guitarist en ‘Blues Guitar: The Men Who Made The Music’ zijn absolute aanraders.

Inhoudsopgave:
Contents
Acknowledgments
Introductio
Sylvester Weaver: The First Blues Guitarist on Record
Papa Charlie Jackson: Six-String Stylist, Flat-Picking Pioneer
Blind Lemon Jefferson: Popular from Coast to Coast
Blind Blake: King of Ragtime Blues Guitar
Blind Willie McTell: Atlanta’s Twelve-String King
Blind Willie Johnson: Sublime Gospel Blues
Lonnie Johnson: The Era’s Most Influential Blues Guitarist
Mississippi John Hurt: Songster and Bluesman
Tampa Red: “The Guitar Wizard”
Notes
Index

Early Blues: The First Stars of Blues Guitar By Jas Obrecht
University of Minnesota Press
Hardcover 256 pages
ISBN 978-0-8166-9804-2
http://www.upress.umn.edu/book-division/books/early-blues