Review : TOTO – Vorst-Nationaal (Brussel) – 27/01/2016

Tekst : Jo De Boeck – Fotografie : Frank Jacobs (foto’s op Rock Zottegem)


Met het Toto-optreden van afgelopen zomer – Rock Zottegem – nog vers in het geheugen, trokken we met grote verwachtingen richting Brussel. Ons landje werd dus opnieuw niet overgeslaan, méér zelfs, Vorst-Nationaal vormde het decor voor de aftrap van de nieuwe Europese tour, die ook nog een verlengstuk zal krijgen in Japan.

Aan de line-up werd niet teveel gesleuteld, enkel David Hungate opteerde ervoor om de basgitaar door te geven aan Leland Sklar. Geen onbekende voor de Toto-fans daar hij in 2007 ook al – de inmiddels betreurde – Michael Porcaro diende te vervangen toen bekend werd dat hij aan neurologische aandoening ALS leed. Opsteker was wel om te zien dat meester-percussionist Lenny Castro ook weer van de partij was!
Waar wel veel over gespeculeerd werd, was de setlist. Met dergelijk uitgebreid oeuvre heeft iedereen natuurlijk zijn favorieten en wensen…
Toto opteerde er echter voor om – ook op dit vlak – de wijzigingen strikt te beperken in vergelijking met hun laatste doortocht.

Ging het dak er in Zottegem quasi meteen af, dan was de impact van het quartet ‘Running Out of Time’, I’ll Supply the Love, ‘Burn’ en ‘Stranger in Town’ vanavond iets minder groot. Persoonlijk denk ik dat dit enerzijds te wijten was aan het feit dat er enkel ‘zitplaatsen’ voorzien waren, anderzijds ontbrak er – vanop onze stoeltjes beoordeeld – ook dat tikje extra ‘punch en decibels’. Het is gewoon een totaal andere beleving voor het publiek en de band, want zeker op ‘I’ll Supply the Love’ wil je als fan meteen uit de bol kunnen gaan. En daar horen géén stoelen tussen te staan.

Nu ja, weinig aan te veranderen en tijd dus voor ‘I Won’t Hold You Back’ om de ongehoorzamen toch weer op hun stoel te krijgen. Het bleek een maat voor niks want, een luidkeels meegzongen, ‘Hold the Line’ – gevolgd door ‘Georgy Porgy’ en ‘Afraid of Love’ – deed iedereen uiteraard weer opveren.

Opvallende keuze was toch wel het nummer ‘Bend’ (bonus track op het XIV-album) met Steve Porcaro in de hoofdrol. Ik hoorde een aantal mensen na het concert zich dezelfde bedenking maken en afvragen of een nummer als ‘Home of the Brave’ of ‘Stop Loving You’ hier misschien niet beter op hun plaats gestaan hadden ?

Het was echter maar een overpeinzing van korte duur want ook in het 2de gedeelte van de setlist was er een evenwichtige balans tussen nieuw werk – ‘Great Expectations’, ‘Holy War’- en classics zoals ‘Pamela’ en ‘Without Your Love’.  David Paich kreeg uiteraard ook al de gelegenheid om zijn kunnen te etaleren in de obligate keyboard solo, terwijl Steve Lukather dan weer het laken naar zich toe trok in ‘Bridge of Sighs’ (Robin Trower).
Maar als er nu 1 band is waar het muzikaal vakmanschap zelfs niet ‘extra’ in de verf hoeft gezet te worden, dan is het Toto wel. Ga voor de gelegenheid maar eens op zoek naar de discografie van David Paich, Steve Lukather of Leland Sklar…
Elke song biedt meer dan voldoende de kans om de individuele klasse van elke muzikant te kunnen bewonderen. Of je nu grote fan bent van deze band of niet, elke muziekliefhebber of muzikant moet deze band eigenlijk eens gezien hebben.

Op het einde van de reguliere set werd al die klasse nog eens gebundeld in ‘The Road Goes On’ – uit het onderschatte ‘Tambu’ album – ‘Orphan’ en ‘Rosanna’, waarvan de inleidende half-time shuffle me steevast weer even doet terugdenken aan het genie Jeff Porcaro…
Uiteraard zou Toto de tourbus niet zonder kleerscheuren bereiken mocht dé hit ‘Africa’ ontbreken. We kregen het als ultiem slot van het concert na een knappe combinatie van ‘On The run’/‘Goodbye Elenore’ waar ook nog een fragmentje van ‘Child’s Anthem’ in verwerkt zat.

Wie Toto in 2015 ook al aan werk zag, en zeker de échte Toto-fanaten, hadden vanavond ergens misschien gehoopt op wat meer verrassingen in de setlist. Voor de debutanten, of wie enkel het best-of repertoire kent, zal het dan weer wél een zeer geslaagde avond geweest zijn.
En ik blijf erbij dat enkele decibels méér, en een middenplein zonder stoelen, zeker hun uitwerking niet zou gemist hebben.
Maar begrijp me niet verkeerd : Toto bewijst – vandaag de dag – nog steeds één van de beste live-acts te zijn. Ze mogen er van mij dus gerust nog enkele albums bij doen en op de volgende tour zal ik zeker weer van de partij zijn!

SETLIST :

Running Out of Time
I’ll Supply the Love
Burn
Stranger in Town
I Won’t Hold You Back
Hold The Line
Georgy Porgy
Afraid of Love
Bend
Pamela
Keyboard Solo
Great Expectations
Without Your Love
Bridge of Sighs
Holy War
The Road Goes On
Orphan
Rosanna

ENCORES :
On the Run / Goodbye Elenore
Africa

Tekst : Jo De Boeck – Fotografie : Frank Jacobs (foto’s op Rock Zottegem)