JOOLS HOLLAND and HIS RHYTHM & BLUES ORCHESTRA (review, pics)

Jools Holland And His Rhythm & Blues Orchestra,
Het Depot, Leuven,
13-04-2018,
Tekst en Fotoalbum : Philip Verhaege.


‘Later… With Jools Holland’ is nog steeds als het muzikale vlaggenschip van de toonaangevende televisiezender BBC. Het programma dat al jaren swingt, knalt en rock. Deze vitale constituent van de pop en rock cultuur in Jools Holland programma’s is hier ook bij ons in Vlaanderen na al die jaren nog steeds een veelgeprezen en bekeken programma. Het loopt onafgebroken sinds 1992 op BBC2. Jools Holland cruciale toewijding aan de muziek uit zich ook in zijn liveshows.

IMG_0233

Er zijn zo van die concerten die je een keer in leven toch wel live moet beleefd hebben.Als de legendarische Britse rocker en boogiewoogie master Jools Holland ons landje aandoet zijn wij van Liveacts Belgium daar maar al te graag bij. Met een groot aantal bekende gezichten, waaronder de bekroonde soulzangeres Ruby Turner, Louise Marshall en Beth Rowley begeesterd een extraordinaire Holland-samen met zijn Rhythm & Blues Orchestra- zijn show van start tot finish. En dan was ook Marc Almond aangekondigd als speciale gast. Een avond van vreugde en muziek. Ostentatief bemerk ik toch wel een ouder publiek in het Leuvense Depot.

IMG_0089

Stipt om 20u30 gaan de lichten uit. Een zwarte Yamaha vleugelpiano licht op. Met een betoverende en warme grijs stapt Jools Holland het podium op.  In zijn zog een groot aantal ras muzikanten die meesters zijn  in de blues, jazz, gospel en rock-‘n-roll wereld. Perfect gesynchroniseerd lieten ze hun muzikale creativiteit de vrije loop. We zijn vertrokken voor een meer dan twee uur durend spektakel.  Het strakke boogiewoogie tempo werd vanaf het instrumentale ‘Double ‘O’ Boogie’ en het nummer ‘Young Men’s Day’ strak aangehouden. Al werd het al even snel blues time met het swampy ballade ‘The Night Is Still Young’. Holland’s uitstekende keuze aan gastmuzikanten is steeds een sterke troef geweest in zijn showcase.

IMG_0056

En zo werd tijd om de Britse Beth Rowley aan te kondigen. Gefascineerd door Jools’ vingervlugheid aan het klavier en zijn tienkoppige blazersband mag Beth Rowley als eerste enkele blues klassieker over een kolkende Depot  uitspreiden. Als een feeërieke fee waagde Beth  zich met succes aan nummers uit het rijkelijke Bessie Smith oeuvre. De (h)eerlijke ballade  ‘Do Your Duty’ en het swingende ‘Gimme A Pigfoot’ waren meteen de eerste culminatiepunten.

IMG_0109

Louis Armstrong’s ‘When The Saint Go Marching In’ uit 1956 werd in bigband arrangementen gegoten, en van het ska-ritme uit ‘Feeling Fine’ gaat het haast naadloos naar het meezingende ‘Won’t Cry No More’ en de abrupte ritmiek uit ‘Falling In Love With You Again’. Tijd om een tweede gast aan te kondigen in naam van Louise Marschall. Met grote ongedwongenheid performde Louise de nummers ‘Waterloo Bridge’ uit het album ‘The Informer’ en ‘The Joy Of Love’.

IMG_0138

Na een uitgesponnen instrumentale boogie intermezzo wandelde Jools rond het podium en vertelde ons wat we eigenlijk al wisten, dat de volgende gast een fantastische zanger was. ‘Special guest’ Marc Almond was meegereisd en intoneerde vanavond met ‘Say Hello, Wave Goodbye’ en de croonersong ‘Really Love Me’. Al moest hij hier stiekem toch even zijn partituren raadplegen. Na het energieke ‘The Gypsy Rover’ komt zijn apotheose met de new wave en postpoppunk song ‘Tainted Love’, alweer uit 1981.

IMG_0202

Na deze diva introduceerde Holland mogelijk een van de hoogtepunten van de show. Een drumsolo door Gilson Lavis, Jools ‘vriend en Squeeze collega voor meer dan 35 jaar, bracht alweer heel wat solaas bij een volgepakte Depot. Ieder lid van de blazerssectie mocht gedurende de show ook een kleine hoofdrol opeisen en soleerde vooraan op het podium. Dit alles bevorderde de feeërieke sfeer die neerdwarrelde doorheen Het Depot. Net zoals de notificatie van de Jamaicaanse Ruby Turner. Al migreerde ze in 1967 naar Birmingham. Haar aanstekelijke stem en enthousiasme laait al ettelijke jaren op in Holland’s showcase. Ruby heeft een stem als een moederkloek en met de funky  titeltrack ‘The Informer’ gaat het dak er voor een zoveelste keer af hier in Leuven. Ja, we weten dat het haast clichématig klinkt maar ook bij de gospelsong ‘On Revival Day’ en het aanstekelijke soulnummer ‘Roll Out Of This Hole’ ging iedereen gezwind mee in haar opzet en muzikale intenties.

IMG_0119

Deze onvergetelijke avond party werd zoals vaak afgesloten met enkele vrolijke bisnummer zoals ‘Enjoy Yourself’ (It’s later Than You Think), het swingende ‘Feels Like Going Home’ en de Mayme Watts’ chapiter ‘Alright, Okay, You Win’…I’m in love with you. Well alright, okay, you win. Baby, what can I do? I’ll do anything you say. It’s just got to be that way….

Hell Yeah….God bless you all….! De cirkel is alweer rond in Het Depot, en of we ons geamuseerd hebben! Enjoy Yourself…

Met dank aan Het Depot, Leuven


Tekst en Fotoalbum: Philip Verhaege