ROGER HODGSON (review, pics)

Roger Hodgson,
Le Forum, Luik,
16-06-2018,
Tekst en Fotoalbum : Philip Verhaege.


Roger Hodgson weet hoe zijn publiek te spelen. Er zijn fans die houden van zijn solowerk, maar er zijn uiteraard ook heel wat fans die het Supertramp era willen horen. Het concert vanavond in Le Forum in Luik was eigenlijk een ‘Best Of’. Gedurende de tijd dat Roger lid en co-oprichter was van de rockformatie Supertramp verkochten ze meer dan 60 miljoen albums. In 1983, en dit na veertien succesvolle jaren, verliet Hodgson de formatie om persoonlijke redenen. Na een periode van stilzwijgen toert Roger sinds 2004 opnieuw de wereld rond en bouwde gestaag aan zijn solocarrière.

IMG_0044

Klokslag 19u00 openen de deuren van het Forum in Luik voor een nieuwe passage van Roger Hodgson’s ‘Breakfast In America World Tour 2018’. Het bordje ‘le concert est épuisé’ bengelde al enkele weken aan de voordeur. Een uurtje later begon Roger Hodgson, strak in het witte pak zoals een Engelse gentleman toebehoort, dan aan zijn diptiek. Maar voor hij ook maar een eerste noot had aangewend kreeg de brave man al een staande ovatie.  Dit alles zorgde voor een feestelijke sfeer die van bij de openingssong ‘Take The Long Way Home’ meteen raak zat. Het nummer is trouwens al jaren de vast opener tijdens zijn concertreeksen. Aaron MacDonald’s intro mondharmonica riff bezorgen ons meteen heel wat kippenvel. In zijn Supertramp periode praatte Hodgson haast nooit met zijn fans tijdens een concert. Bescheidenheid siert een man, al was er destijds apparent wel meer aan de hand.

IMG_0018

Maar nu kijkt hij goedlachs naar een overvol Forum. Met een haast intieme charme en die typerende Engelse humor zet hij iedereen in de juiste gemoedstemming. En die ging crescendo naarmate het concert rekwireerde. De progressieve rocksong ‘School’ resulteerde in het hemelse ‘In Jeopardy’. En nadat hij een tienjarige jongetje had gefeliciteerd met zijn verjaardag kwam ook de wereldhit ‘Breakfast in America’ voor een adequate feeëriek  zorgen. De inmiddels 68-jarige Roger Hodgson heeft nog niets van zijn muzikaal charisma ingeboet en zijn iconische songs trappen haast een muzikale deur in. En dat alles vormt de basis voor de mooi opgebouwde ballade ‘Hide In Your Shell’. De Keltische folksong ‘Along Came Mary’, uit zijn solo album ‘Open The Door’ uit 2000, met die schitterende elektronische Uilleann pipes arrangementen van multi-instrumentalist Michael Geghan is nog steeds dat wereldlijke nummer die haast iedereen muzikaal hypnotiseert. ‘The Logical Song’ werd gebruikelijk overgoten met schitterende saxofoon arrangementen. Roger slurp na iedere nummer wel eens van zijn thee en gaat aan de vleugelpiano zitten voor de ballade ‘The Lord Is Mine’. Wat heb ik toch een schitterend leven, vertrouwt hij ons toe. Ik schrijf heel wat persoonlijke nummers. Ik ben dan ook steevast verwonderd dat ik heel wat mensen ontroer met mijn teksten. Ook het duizelingwekkende ‘Dead and a Zoo’, met die beukende baslijnen van David J. Carpenter en Bryan Head’s drumslagen is zo’n nummer.

IMG_0099

Na een hoogdravende intro groeit het nummer verder uit tot een heus muzikaal chapiter met een mooi gestructureerde outro van keyboardvirtuoos Ray Cooper. Hodgson omgord dan maar zijn 12-snarige gitaar en blijft alleen achter op het podium voor de hemelse ballade ‘Even In The Quietest Moments’. Eens de band terug instigeert hij iedereen aan om te gaan staan. ‘Get Up and let’s dance..! Het nummer ‘Had a Dream’ (Sleeping With The Enemy) werd haast een vreugdedans. En ook bij het funky en meerstemmige ‘Child of Vision’ en ‘Dreamer’ ging iedereen graag mee in zijn verhaallijn. Na een zoveelste staande ovatie werd hij haast sprakeloos en staarde wat ontroerd in het ijle. Roger gaat dan maar aan de vleugelpiano zitten voor de tweedelige symfonische rockcompositie  ‘Fool’s Ouverture’. Het ultiem hoogtepunt van een schitterende show.

IMG_0080

Na een korte break zetten de toegiften aan tot het crescendo van het concert. De hits ‘Give A Little Bit’ -en omdat het in België toch nooit regent- het goddelijke ‘It’s Raining Again’ waren  alweer muzikale goose bumps. Hij bleek zowaar de perfecte souffleur te zijn voor een uitgelaten menigte. Roger Hodgson showcase was vanavond bijwijlen alweer een intieme en charmante showcase. Hij liet een ongelooflijke indruk na op wat zijn publiek was geworden. Elk concert is een krachtige emotionele muzikale reis. Zijn passie voor zijn muziek en zijn kunst schittert in de magie en intimiteit die het publiek ook hier sterk aanvoelde.  Dit was ongetwijfeld een van het beste optreden anno 2018….

Met dank aan Le Forum, Liege en AA Productions

Setlist :
Take The Long Way Home
School
In Jeopardy
Breakfast in America
Hide in Your Shell
Along Came Mary
The Logical Song
Lord Is It Mine
Death and a Zoo
Even In The Quietest Moments
Had a Dream (Sleeping With the Enemy)
Child of Vision
Dreamer
Fool’s Overture

Encore:
Give a Little Bit
It’s Raining Again


Tekst en Fotoalbum : Philip Verhaege

One comment

  1. Nice review. Roger is one of the greatest artists nowadays. His shows are a must for all music lovers. Just, a correction: the sax player in the band now is Michael Geghan and not Aaron MacDonald. Thanks. Hugs

Reacties zijn gesloten.