URIAH HEEP – OPENING ACT : THE ZOMBIES, Woensdag 07 November 2018 – ZAAL LA MADELEINE, BRUSSEL

De Britse rock-grootmacht URIAH HEEP blaast 50 kaarsjes uit. Frontman Mick Box was erbij vanaf het begin, in goede en slechte tijden, en overleefde het vertrek van legendarische muzikanten zoals Ken Henseley, David Byron en Lee Kerslake.

uh-2560x984_preview-7246cc647a

Samen met Led Zeppelin, Black Sabbath en Deep Purple droeg Uriah Heep bij tot de ontwikkeling van een onvervalst Britse vorm van heavy metal met hun debuutplaat Very ‘Eavy, Very ‘Umble. Op Amerikaanse bodem werd het album naamloos op het publiek losgelaten, maar ongeacht de titel was het van groot historisch belang voor de uitvinding van een muziekformat dat de jaren 70 zou beheersen en in de jaren 80 alleen maar sterker zou worden.
Van alle grote bands die mee het heavy metal-genre uit de grond stampten in de jaren 70, was Uriah Heep degene die de zang het intelligentst gebruikte. Daarom werd de groep al snel de Beach Boys van de heavy metal genoemd, en ze hadden een verregaande invloed op groepen als Queen. Ze gebruikten ook als een van de eersten een Hammondorgel en het wah-wah-pedaal – bovendien Micks handelsmerk – die symbolisch werden voor hun sound.

HeepUlm2013-848x500

De gedurfde formule had enorm veel succes. Uriah Heep bracht 25 studioalbums en een hele resem livereleases en compilaties uit, en verkocht maar liefst 40 miljoen platen wereldwijd, meer bepaald een indrukwekkende 4 miljoen in de VS en 36 miljoen exemplaren in de rest van de wereld.
Enkele van hun ex-leden zijn helaas niet meer onder ons (meer bepaald Gary Thain, David Byron, Trevor Bolder en onlangs nog Jon Wetton). Andere ex-leden – Lee Kerslake en Bob Daisley – maakten dan weer ooit de volledige helft uit van de groep die Blizzard of Ozz van Ozzy Osbourne opnam! En in een ver verleden kregen Kiss, ZZ Top, Foreigner en Rush hun eerste grote kans als hun voorprogramma.
Bovendien leidde Uriah Heep in de loop van die rijke geschiedenis ook een succesvolle “Official Bootleg Series” en vierden ze hun 40e verjaardag met een verzamelplaat met de titel Celebration, gevolgd door een tournee met 250 concerten wereldwijd (in 60 landen om precies te zijn).

Het Uriah Heep van 2018 is een machine die live zijn gelijke niet kent. De oudste leden Phil Lanzon (toetsen) en Bernie Shaw (zang) spelen al samen met Box sinds het midden van de jaren 80. De nieuwere leden Russell Gilbrook (drums) en Davey Rimmer (basgitaar) hebben geholpen om een van de meest productieve legendes in de geschiedenis van de rock-’n-roll levend te houden. Iedereen kent de platen Abominog, Return to Fantasy, Very ‘Eavy…Very ‘Umble, Sonic Origami en zelfs de nieuwere albums Wake the Sleeper en Into the Wild.

R-1796128-1243885476.jpeg

In de jaren zestig had de Britse groep The Zombies grote hits met de originele versie van ‘She’s Not There’ (later gecoverd door Santana), ‘Tell Her No’ en ‘Time Of The Season’. Dat laatste nummer stond op een destijds weinig succesvolle LP die pas jaren later gezien werd als een van de beste albums van het decennium: “Odessey & Oracle” (release April 1968). De bandbezetting van toen, minus de in 2004 overleden gitarist Paul Atkinson, toeren al sinds het voorjaar van 2017 door Amerika met een integrale uitvoering van dit meesterwerk. De nog levende leden zijn zanger Colin Blunstone, toetsenist Rod Argent, bassist Chris White en drummer Hugh Grundy. Tijdens dit optreden bestaat de band uit: zanger Colin Blunstone, toetsenist Rod Argent, gitarist Tom Toomey, bassist Soren Koch – bass en drummer Steve Rodford. Originele leden bassist Chris White en drummer Hugh Grundy zullen samen met Darian Sahanaja (Brian Wilson Band) en Vivienne Boucherat de band bijstaan tijdens de “Odessey and Oracle” album set.

 

More Info: La Madeleine
Tickets: Uriah Heap

Adres: 14 Duquesnoystraat, 1000 Brussel, Belgium