Guy Swinnen & Yves Verthongen

Guy Swinnen & Yves Verthongen
Muziekcafé Boogiewoogie -Geraardsbergen
21 september 2018
Tekst en Fotografie : Jo De Boeck


Naar aanleiding van het 30-jarig bestaan van Muziekcafé Boogiewoogie besloten enkele klanten/vrienden om uitbater Frank Jacobs te verrassen met een uitgebreid feestjaar vol activiteiten. Een bedankje voor de talloze concerten en events die hij ‘in zijn living’ organiseerde in de afgelopen 3 decennia. Voor de kick-off van dit jubileumjaar wisten ze niemand minder dan Guy Swinnen te strikken! Nu al een icoon in de Belgische rockwereld en dus de geknipte artiest om aan de impressionante lijst van binnen- en buitenlandse artiesten toe te voegen die er in het verleden reeds op het podium stonden. Daar Frank Jacobs ook de oprichter is van Liveacts Belgium, zat ondergetekende uiteraard mee in het complot;0) En ditmaal dus een verslagje en enkele beelden vanuit ons ‘Liveacts Belgium HQ’!

Na een uitgebreide soundcheck en persmoment, waarin het ganse jaarprogramma werd voorgesteld, was het aan The Scabs-frontman om in het volgepakt muziekcafé het eerste concert van het ’30 jaar BoogieWoogie’-project aan te vatten.

Guy Swinnen was trouwens niet alleen afgezakt naar Geraardsbergen en had dus ook gitarist Yves Verthongen opgetrommeld voor dit concert.
Guy Swinnen nam ons mee op een boeiende tocht doorheen zijn solowerk en we kregen uiteraard een uitgebreide selectie hits van The Scabs! Voeg daar nog een resem covers aan toe en je krijgt een setlist om duimen en vingers bij af te likken.

Uit zijn solo-platen diste Guy Swinnen o.a. ‘No One Can Make It Alone’ en het fraaie ‘I’ll Lose You’ op. Nummers die velen zullen aangezet hebben om dat specifiek oeuvre eens wat verder te gaan verkennen.
Maar uiteraard waren het vanavond vooral de songs van ‘The Scabs’ die toch nóg net ietsje beter scoorden. Niet verwonderlijk eigenlijk maar toch viel het me vanavond enorm op hoe zeer deze nummers deel uitmaken van het collectief muziekgeheugen. ‘Stay’, ‘Don’t You Know’, ‘Time’, ‘Crystal Eyes’, ‘Four Aces’, ‘Can’t Call Me Yours’….stuk voor stuk songs die je met plezier terughoort. En wat gezegd van ‘Medicine Man’, dat ook in de akoestische versie mijn persoonlijke favoriet blijft!

Zoals ik al aangaf kregen we vanavond ook een fijne selectie covers. Mooi doorheen de set geweven brachten Guy Swinnen en Yves Verthongen tal van pareltjes van Neil Young (Heart of Gold),
Kris Kristofferson (Sunday Mornin’ Comin’ Down), Travelling Willburys (Handle With Care), Creedence Clearwater Revival (Who’ll Stop The Rain én Bad Moon Rising) en een sublieme versie van Solitary Man (Neil Diamond). Voor elk wat wils, mooie interactie tussen beide muzikanten en, zoals vanouds, een uitstekende sound.

Ambiance ‘troef’ dus in Muziekcafé BoogieWoogie dat, zeker in Swinnen’s slotoffensief, voor de nodige vocale inbreng zorgde. ‘Save the best for last’ moet Guy gedacht hebben als hij met ‘Hard Times’ en ‘Nothing On My Radio’ nog een versnelling hoger schakelde. Het leverde hen een hartverwarmend en uitbundig applaus op….en de unanieme vraag naar méér!

Guy Swinnen ging daar maar wat graag op in en had blijkbaar aandachtig geluisterd tijdens het persmoment. Daar had een lid van het organisatiecomité op originele en snode wijze al een verzoeknummertje gelanceerd… Guy onderwierp Manu’s ‘Matchbox Car’ aan een grondige inspectie en bevestigde de authenticiteit ervan met een knappe versie van deze klassieker uit het oeuvre van The Scabs. En als toemaatje gooide hij er ook nog ‘Robbin’ The Liquor Store’ achteraan!

En hiermee viel het doek over een schitterend optreden dat ongetwijfeld een prominente plaats zal innemen in de rijke geschiedenis van Muziekcafé BoogieWoogie. Namens het organisatiecomité dan ook onze oprechte dank aan Guy Swinnen en Yves Verthongen om dit jubileumjaar op sublieme wijze mee af te trappen! Het zorgde bij onze eigenste DJ-Teddy zelfs voor wat extra zenuwen, maar ook hij leverde puik werk af en het werd een after-party zoals je die alleen in ‘den Boogie’ kan meemaken! En ja, als ik zeg dat de laatste klanten pas rond halftien in de ochtend de uitgang opzochten…. Dus aan iedereen die veel later, of vroeger zoals je wil, thuis raakte…blame it on the Boogie! ;0)

Tot slot: bedankt Frank Jacobs voor 30 jaar mooie en onvergetelijke momenten in ‘uwe living’, een stek waar je passie voor muziek en fotografie de voedingsbodem vormde voor een werkelijk uniek café. Een 2de thuis voor vele klanten, waar het goed toeven is voor muziek- en cultuurliefhebbers, waar een goed gesprek ‘heilig’ is, kortom een bron van vele mooie herinneringen…en zware katers;0) Respect bro’!!!!


Tekst en Fotografie : Jo De Boeck